Historisk arkiv

Bevaringsverdige ovner kan fortsatt brukes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 23/99
Dato: 12.03.1999

Bevaringsverdige ovner kan fortsatt brukes

Kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad har nå sendt på høring et forslag til endring i teknisk forskrift til plan- og bygningsloven. Forslaget innebærer at å senke kravene til utslipp ikke skal gjelde for bevaringsverdige ovner,. slik at sSlike ovner skal fortsatt skal kunne brukes.

De nye tekniske forskriftene til plan- og bygningsloven, som ble vedtatt i 1997, inneholder regler om maksimum tillatte utslipp av partikler for vedfyrte ovner. Siden det er få eldre ovner som oppfyller disse kravene er var det ikke lenger er tillatt å nyinstallere dem uten dispensasjon.

Dette førte til at ovner som må anses som kulturminner ikke lenger kunne gjenbrukes, og gamle ovner har blitt smeltet om, kastet eller eksportert. For å rette opp dette foreslår nå kommunal- og regionalministeren at utslippskravene ikke skal gjelde for bevaringsverdige ovner som er produsert før 1940.

- Å tillate bruk av disse ovnene vil bidra til at en del av vår kulturarv bevares, samtidig som det totalt sett ikke vil føre til vesentlige utslipp, sier statsråd Ragnhild Queseth Haarstad.

Lagt inn 12. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen