Historisk arkiv

Bostedsløse og andre særlig vanskeligstilte: 20 millioner kroner mer til boligtiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 6
Dato: 4. oktober 1999

Bostedsløse og andre særlig vanskeligstilte:

20 millioner kroner mer til boligtiltak

Regjeringen vil i statsbudsjettet for 2000 styrke ordningen med boligtilskudd med 20 millioner kroner i forhold til vedtatt budsjett for 1999. - Styrkingen vil være et viktig skritt på veien for å få etablert flere boligtilbud for særlig vanskeligstilte, blant annet bostedsløse, fremholder kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen.

I Utjamningsmeldingen er mer sosial boligpolitikk fremhevet som en av hoved-strategiene for en jevnere fordeling av inntekt og levekår i befolkningen. Dette innebærer at Regjeringen ønsker å styrke boligtilskuddet, slik at kommunene får bedre muligheter til å gjøre et godt boligpolitisk arbeid for bostedsløse og andre vanskeligstilte.

Boligtilskuddet er et investeringstilskudd som blir forvaltet av Husbanken. Formålet med ordningen er å bidra til at de som har lave inntekter og er i en vanskelig situasjon, kan skaffe seg gode og nøkterne boliger. Regjeringen oppfordrer kommunene og andre aktører, som f.eks. boligbyggelag og ideelle organisasjoner, til å etablere boligtilbud til de som ikke er i stand til å ivareta sine interesser på boligmarkedet.

Både utjamningsmeldingen og stortingsmeldingen om boligetablering for unge og vanskeligstilte, dokumenterer et stort behov for flere boliger til vanskeligstilte. Regjeringen legger stor vekt på at kommunene, statlige etater og departementene samordner innsatsen for å løse de problemene bostedsløse og andre vanskeligstilte har på boligmarkedet. - Kommunene rapporterer at de kan hjelpe flere vanskeligstilte med stort behov for en nøktern bolig ved en økning i boligtilskuddet. Økningen på 20 millioner kroner kan ikke hjelpe alle vanskeligstilte på boligmarkedet, men bevilgningen vil bidra til etablering av flere utleieboliger, skjermede botilbud og lignende for de aller mest vanskeligstilte og særlig for å avhjelpe situasjonen for bostedsløse, sier statsråd Enoksen.

I behandling av etableringsmeldingen vedtok Stortinget at det skal bygges 1 000 nye utleieboliger i år 2 000. Regjeringen vil derfor følge nøye med når det gjelder bygging og etablering av utleieboliger, og vurdere en eventuell økning i bevilgning og tilsagnsramme i forbindelse med revidert budsjett for 2000.

Bevilgninger til boligtilskudd ble økt med 75 millioner kroner i forbindelse med behandlingen av tilleggsbevilgninger i statsbudsjettet for inneværende år i forbindelse med mottak av flyktninger fra Kosovo. Disse midlene er imidlertid øremerket bosetting av flyktninger.

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen