Historisk arkiv

De rikeste kommunene har de laveste avgiftene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato: 15.11.99

De rikeste kommunene har de laveste avgiftene

Novemberrapporten fra Det tekniske beregningsutvalget viser at det er betydelige forskjeller i de kommunale avgiftene. Små kommuner har lavere avgifter enn store kommuner, og rike kommuner har et lavere prisnivå enn kommuner som har mindre kommunale inntekter.

Det er betydelige forskjeller i kommunale avgifter. Små kommuner har et lavere avgiftsnivå enn store kommuner, og rike kommuner har lavere avgifter enn kommuner med lave inntekter. Kommunene i Østfold og Akershus skiller seg ut med høye avgifter, mens kommunene i Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland og Finnmark har avgifter under landsgjennomsnittet for samtlige tjenester som Utvalget har sett på. Både VAR - avgifter og foreldrebetalingen i barnehager har vokst raskere enn det generelle prisnivået gjennom hele 1990-tallet.

Forskjeller i kommunale inntekter er den dominerende forklaringsfaktoren til prisforskjellene. Høye kommunale inntekter bidrar til lave avgifter for samtlige tjenester. Avgiftsnivået i kommunene har imidlertid nærmet seg hverandre det siste tiåret. Kommunene som opprinnelig hadde de laveste satsene har hatt sterkest vekst på 1990-tallet og vice versa. Hvorfor betalingssatsene generelt har økt, gir Utvalgets analyser liten informasjon om.

Analysene viser at barnehagedekningen gjennomgående er høy i kommuner hvor foreldrebetalingen er lav. Dette skyldes dels ulike økonomiske rammebetingelser og dels kommunale prioriteringer. Det ser derfor ikke ut til at høy foreldrebetaling bidrar til å finansiere høy barnehagedekning.


Priv. til red.

Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi er et partssammensatt utvalg for rapportering, statistisk bearbeidelse og faglig vurdering av data som gjelder økonomien i kommunene og fylkeskommunene. Utvalget er bl.a sammensatt av medlemmer fra Kommunal- og regionaldepartementet, Finansdepartementet, Kommunenes Sentralforbund og Statistisk sentralbyrå.

Nærmere opplysninger ved utvalgets leder professor Rune Sørensen, BI, tlf. 67 55 72 03
eller ved utvalgets sekretariat i Kommunal- og regionaldepartementet på tlf. 22 24 72 29 eller tlf. 22 24 72 34.

linkdoc016005-994091#docRapporten

Lagt inn av 15. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen