Historisk arkiv

Det geografiske virkeområdet for distriktsstøtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 132/1999
Dato: 3. desember 1999

Det geografiske virkeområdet for distriktsstøtte

Kommunal- og regionaldepartementet har i dag sendt justert notifisering av virkeområdet og støttesatsene for distriktsutviklingstilskudd til EFTAs overvåkingsorgan (ESA). - Virkeområdet er det samme som vi foreslo tidligere i år. Vi har imidlertid måttet akseptere ESAs krav om visse justeringer når det gjelder støttesatsene, sier kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen.

- I EU går andelen personer i EUs ”virkeområder" og intensiteten i støtten ned. Det er derfor bra at vi har klart å opprettholde befolkningsandelen innenfor virkeområdet i Norge. Selvsagt er det beklagelig at vi er nødt til å redusere støttesatsene noe i forhold til opprinnelig notifisering, selv om det i praksis trolig bare får betydning i få saker, sier statsråden.

Geografi

Gjeldende virkeområde går ut 31. desember 1999, og nytt virkeområde vil etter planen gjelde fram til 31. desember 2006. Virkeområdet for de distriktspolitiske virkemidlene avgrenser bruken av distriktspolitisk bedriftsrettet støtte (lån og tilskudd) gjennom Statens nærings- og distriktsutviklingsfond og fylkeskommunene, mens virkeområdet for indirekte tilretteleggende virkemidler gjennom kommuner, fylkeskommuner og Kommunal- og regionaldepartementet skal ikke ha en slik godkjenning og avgjøres fullt ut nasjonalt.

Støttesatser

I EU legges det opp til at graden av støtte skal reduseres. På grunn av endringene i statsstøtteregelverket vil den prosentvise støtteintensiteten i de ulike sonene av virkeområdet bli for store bedrifter og for små og mellomstore bedrifter:

Dagens satserNye satser fra 1.1.2000

Store

SMB

Store

SMB

Sone A+ 1)

30

50

301)

451)

Sone A 2)

30

45

30

40

Sone B

25

30

20

25

Sone C 3)

15

25

10 (15)

20 (25)

1) Bare for omstillingskommuner i Indre Finnmark (Karasjok, Kautokeino, Tana og Porsanger) fram til 1.1.2001.

2) Støttesatsene i sone A vil bli redusert ytterligere fram til 2002: Støttesatser i 2001: Inntil 30% til store bedrifter og inntil 35% til SMB. Støttesatser i 2002: Inntil 25% til store bedrifter og inntil 30% til SMB.

3) Støtte over 10% for store bedrifter og 20% for SMB i sone C skal kun gis i prosjekter hvor en forventer at prosjektet vil ha stor regional påvirkning. Muligheten for å gi over 10% og 20% i sone C gjelder ikke i Hordaland, Rogaland og Vest-Agder.

Reduksjonen i støtten for SMB i sone A ble bestemt ved siste revidering og er en fortsettelse av den nedtrappingen som da ble bestemt. Støttenivået i sone B og C er redusert for å tydeliggjøre prioriteringene mellom sonene og for å gi SMB økt prioritet.

Dersom det viser seg at det blir fastsatt høyere støttesatser i EU for SMB, vil også Norge nyte godt av disse.

Lagt inn 6. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen