Historisk arkiv

Direkte valg av ordfører

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 94/1999
Dato: 20.07.1999

Direkte valg av ordfører

Nyvalgt ordfører i Lyngen kommune får utvidet myndighet

- Departementet har godkjent Lyngen kommunes søknad om å få drive forsøk med endret myndighet for direktevalgt ordfører. Dermed skal Lyngen kommune både gjennomføre forsøk med direkte valg av ordfører og forsøk med utvidet myndighet for den direkte valgte ordfører i kommende valgperiode, sier statssekretær Per Olaf Lundteigen (Sp)

- Lyngen kommunes forsøk med utvidet ordførermyndighet er svært interessant. Det har tidligere ikke vært foretatt lignende forsøk med ordførers myndighet etter kommuneloven, sier statssekretær Per Olaf Lundteigen (Sp). - Jeg mener forsøket kan gi oss nyttige erfaringer og kunnskap om en annerledes ordførerrolle. Spesielt interessant synes jeg det er at Lyngen vil prøve ut forsøk med endret myndighet samtidig med at kommunen gjennomfører forsøk med direktevalg på ordfører, sier Lundteigen (Sp).

Bakgrunnen for kommunens ønske om utvidet myndighet for ordfører er ønsket om en større synliggjøring av den politiske ledelse. Nyvalgt ordfører i Lyngen kommune er, gjennom vedtekter godkjent av departementet, gitt myndighet til selv å peke ut varaordfører etter valget. Varaordfører skal pekes ut blant formannskapets medlemmer. Videre får ordfører forslagsrett i alle kommunale organ. Etter gjeldende kommunelov har ordfører slik myndighet kun i de organ vedkommende er valgt medlem.

Nyvalgt ordfører vil også få anledning til å stille flertallskrav overfor kommunestyret. Dette innebærer at ordfører kan velge å gå av dersom vedkommende lider voteringsnederlag. Det er likevel et krav at den aktuelle saken først behandles på nytt i kommunestyret. Taper ordfører voteringen ved 2. gangs behandling, kan vedkommende fratre. Kommunestyret må da velge ordfører og varaordfører.

- Denne regelen gis oss et interessant perspektiv på forsøket. Blant skeptikerne til forsøket med direktevalg er det hevdet at ordfører kommer i en svært vanskelig politisk situasjon dersom vedkommende ikke får flertall i kommunestyret. Lyngen får med denne regelen en slags sikkerhetsventil til å kunne løse eventuelle problemer som måtte oppstå av denne grunn. I løpet av forsøksperioden vil det trolig vise seg om dette gjør situasjonen lettere i Lyngen i forhold til de andre forsøkskommunene der ordfører ikke har tilsvarende myndighet, avslutter Per Olaf Lundteigen (Sp).

Lagt inn 20. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen