Historisk arkiv

Distriktene kompenseres for økt arbeidsgiveravgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 104/1999
Dato: 20.08.1999

Distriktene kompenseres for økt arbeidsgiveravgift

Regjeringen legger opp til å bevilge samlet nærmere 1 milliard kroner ekstra til distriktsområder over en 6-årsperiode i første omgang. Dette er en kompensasjon for at enkelte næringer må betale full sats for arbeidsgiveravgift uansett hvor disse er lokalisert, etter Norges tap i EFTA-domstolen 20. mai i år.

Det vil bli satt i verk et eget program rettet mot verftsnæringen på ca 40 – 50 mill kroner årlig. Resten av beløpet, 120 millioner kroner pr år, vil Regjeringen bevilge til ekstra infrastrukturtiltak. Av disse midlene vil 100 mill forvaltes over Samferdselsdepartementets budsjett og 20 mill over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett. Midlene skal fordeles på fylker i forhold til den økte avgiftsbelastningen for næringslivet i det enkelte fylket. Bruken av midlene over både Samferdselsdepartementets og Kommunal- og regionaldepartementets budsjett skal være basert på fylkeskommunale prioriteringer. Det første året vil det samlede beløp bli redusert med 10 mill av tekniske årsaker.

- Det har hele tiden vært mitt mål at den samlede distriktspolitiske innsatsen ikke skulle bli svekket, sier kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen. - Med de tiltak vi nå foreslår, mener jeg at vi langt på vei har oppnådd dette. Vi kan aldri klare å kompensere hver enkelt bedrift som rammes av denne omleggingen, men tiltakene vi foreslår er av stor betydning for næringslivet i de områder som omfattes av omleggingen. Enoksen peker på at kompensasjonsopplegget er utarbeidet i samarbeid mellom nærings- og handelsministeren, samferdselsministeren og kommunal- og regionalministeren.

EFTA-dommen 20. mai innebærer at enkelte næringer vil måtte betale full arbeidsgiveravgift uansett hvor arbeidstaker er bosatt. Disse næringene er verftsnæringen, vannkraftforsyning, petroleumsvirksomhet, og telekommunikasjonsbedrifter, enkelte typer bergverk og stålproduksjon, foretak med mer enn 50 årsverk som driver godstransport på vei og finansielle foretak som driver internasjonal virksomhet. Annen virksomhet i områder med lavere sats får ingen økning i arbeidsgiveravgifta.

Forslag til nytt avgiftsvedtak oversendes ESA i løpet av de nærmeste dagene, og vil da være offentlig.

Det er ikke avklart fra hvilket tidspunkt endringene i arbeidsgiveravgiften vil bli gjennomført.

Lagt inn 20. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen