Historisk arkiv

Distrikts- og regionalpolitisk redegjørelse 1999

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 38/1999
20.04.1999

Som hovedregel ønsker regjeringen at nye statlige oppgaver skal plasseres utenfor hovedstaden.

Distrikts- og regionalpolitisk redegjørelse 1999

Kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen presenterte årets distrikts- og regionalpolitiske redegjørelse for Stortinget tirsdag 20. april.

- Vi har innledet et grunnleggende arbeid med å desentralisere kapital og makt, sa Enoksen – og vi er i ferd med å gjennomføre den største distriktspolitiske satsingen på 90-tallet. Vi har satt oss krevende mål, men det er både økonomisk nødvendig, praktisk mulig og politisk viktig å lykkes i distriktspolitikken. Utviklingen i distriktene dreier seg om sentrale verdier og muligheter for landet på lang sikt.

Ungdom og kvinner

  • Disse to målgruppene er helt avgjørende for distriktenes framtid – og lite annet nytter hvis ikke flere av de unge og kvinnene finner det mulig og attraktivt å bo og satse i distriktene.
  • Vår ungdomssatsing består av mange elementer. Idéen er å legge til rette for en ungdomsgenerasjon som er selvstendig og selvhjulpen - og som både vil og kan skape selv. Det starter i skolen med bla entreprenørskap – og satsingen går videre tvers gjennom hele skoleverket – gjennom virkemiddelapparatet med egne stipendier for ungdom – og ut i nye bedrifter og et framtidsrettet næringsliv i distriktene. Det blir allerede gjort svært mye bra arbeid i og for Distrikts-Norge, men vi trenger økt innsats det gjelder både holdningsskapende arbeid, utdanning, kultur, fritid og bo- og oppvekstmiljø i distriktene.
  • 1999 er distriktskvinnenes år, og vil gi gode muligheter til å profilere lokalsamfunn og synliggjøre både kvinner og andre grupper sine ressurser.

Kunnskapsintensivt næringsliv

- Regjeringen vil styre de eksisterende virkemidlene mer målbevisst inn mot kunnskapsintensive næringer. Dette er særlig viktig i forhold til det å skape attraktive arbeidsplasser for unge med høyere utdannelse. Skole-næringslivssatsingen er også en viktig del av den distriktsrettede ungdomssatsingen. Regjeringen har i år lansert en omfattende satsing på entreprenørskap og nyskaping, hvor målet er at skoler, lokalsamfunn og næringsliv skal samarbeide tett for å skape aktive lokalmiljøer og nye arbeidsplasser.

Den brede distriktspolitikken

  • Jeg har spesielt fremhevet utviklingen av en samlet statlig lokaliseringspolitikk. Statlige etater og virksomheter er viktig for distriktene både som tjenesteprodusenter og arbeidsgivere. Vi må ta hensyn til dette i de omstruktureringer og effektiviseringstiltak som er på gang.
  • Som hovedregel ønsker regjeringen at nye statlige oppgaver skal plasseres utenfor hovedstaden. Det vil også bli stilt visse krav til statlige tjenester i distriktskommuner som berøres av landsomfattende strukturendringer. Retningslinjer for departementenes behandling av lokaliseringssaker vil foreligge om kort tid. Jeg vil understreke at regjeringen ikke vil stanse omstillingsprosesser som allerede er vedtatt av Stortinget.

Enoksen er optimistisk

- Jeg er en stor optimist når det gjelder distriktenes framtid. Grunnleggende sett handler distriktspolitikk om å legge til rette for valgfrihet. Valgfrihet til å velge bosted, og for den enkelte til å realisere det en selv mener er et godt liv. Jeg tror at stadig flere vil forstå hvor viktige distriktene er for landet – og at Norge ikke har råd til å mislykkes i distriktspolitikken.

Redegjørelsen er tilgjengelig på internett:

linkdoc016005-090174#dochttp://odin.dep.no/krd/taler/1999/990420.html

For bestillinger av trykte eksemplarer:

Telefaks: 22 24 27 86

Internett: ste-bestilling@ft.dep.telemax.no

H-13/99

Lagt inn 20. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen