Historisk arkiv

En million kroner til forundersøkelse av verft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 74/1999
Dato: 05.07.1999

En million kroner til forundersøkelse av verft

Kommunal- og regionaldepartementet bevilger en million kroner til gjennomføring av en forundersøkelse for å kartlegge mulige tiltak rettet mot verftsindustrien. Formålet med foranalysen er å kartlegge mulige tiltak som kan avhjelpe situasjonen for det enkelte verft. SND får ansvaret for å administrere forundersøkelsen

- Verftsindustrien i distriktene er den næring som blir hardest rammet som følge av omleggingen av den differensierte arbeidsgiveravgiften, og det er derfor viktig å komme raskt i gang med å kartlegge de nærmere konsekvenser for næringen, og mulighetene for iverksettingen av tiltak. Forundersøkelsen vil gi oss et bilde av næringens utviklingsmuligheter og tilhørende investeringsbehov, sier kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen. Departementet vil komme tilbake til hvordan videre tiltak rettet mot næringen skal utformes.

Dommen i EFTA-domstolen 20. mai slo fast at enkelte næringer må betale full arbeidsgiveravgiftssats uansett hvor arbeidstakeren er bosatt. Disse næringene er; Verftsnæringen, vannkraftforsyning, petroleumsvirksomhet, og telekommunikasjonsbedrifter, enkelte typer bergverk og stålproduksjon, foretak med mer enn 50 årsverk som driver godstransport på vei og finansielle foretak som driverinternasjonal virksomhet. All annen virksomhet kan fortsatt betale lavere satser som i dag. Den samlede distriktspolitiske innsatsen skal imidlertid ikke svekkes som følge av omleggingen av arbeidsgiveravgiften, og departementet prioriterer nå arbeidet med å utforme tiltak.

Norske myndigheter har i brev til EFTAs overvåkningsorgan, ESA bedt om aksept for at dommen iverksettes fra 1.1.2000. Nye tiltak vil bli iverksatt fra samme tidspunkt.

Lagt inn 5. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen