Historisk arkiv

Endringer i virkeområde for nedsatt arbeidsgiveravgift: 330 millioner kroner i avgiftslette for distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Nr.: 83/1999
Dato: 16.07.1999

Endringer i virkeområde for nedsatt arbeidsgiveravgift:

330 millioner kroner i avgiftslette for distriktene

Regjeringen vil som en del av skatte- og avgiftsvedtaket i forslaget til statsbudsjett for år 2000 komme med forslag til nytt virkeområde for nedsatt arbeidsgiveravgift. Det legges opp til at 53 kommuner vil få endret avgiftssats fra den 1.1.2000.

I de 39 kommuner som vil få lavere avgiftssats vil avgiftsletten totalt bli på ca 330 mill kr. I de områdene hvor det legges opp til en avgiftsøkning vil innebetaling til staten øke med ca 245 mill kr. Den samlede distriktspolitiske effekten blir derfor 575 mill kr. Samlet sett vil statens inntekter bli redusert med ca 85 mill kr.

- De kommunene som nå får nedsatt avgift, har behov for en økonomisk stimulans, og jeg håper at denne avgiftsreduksjonen kan føre til en mer positiv utvikling i disse kommunene, sier kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen.

Regjeringen ønsker å styrke distriktssatsingen mot de som har størst utfordringer. Hovedgrepet i disse endringene er derfor en omprioritering fra sterke kommuner langs kysten og i by-nære områder som har vist en bedre utvikling, til svake kystkommuner, indre østland og fjellregioner som har hatt en dårligere utvikling.

Virkeområdet for nedsatt arbeidsgiveravgift har bare hatt små endringer de siste 10-15 årene. Gjennomgangen er en logisk konsekvens av ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift hvor områder med en relativt bedring av sin situasjon skal få høyere avgift, mens områder som har en relativt forverring av sin situasjon får lavere avgift.

Den 20. mai stadfestet EFTA-domstolen ESA (EFTA sitt overvåkingsorgan) sitt vedtak av 2. juli 1998 om at differensiert arbeidsgiveravgift må betraktes som en statsstøtte i henhold til artikkel 61 i EØS-avtalen. Dette legger begrensninger på utforming av virkeområde for nedsatt arbeidsgiveravgift, og vi har tatt hensyn til dette i revisjonen. Virkeområdet skal notifiseres hos ESA, og notifiseringsbrev til ESA er sendt i dag.

På grunn av økte kommunale utgifter vil departementet ta hensyn til dette ved fordeling av skjønnsmidler.

Avgiftssatsene i de enkelte sonene vil være de samme som i dag:

14.1 prosent i sone 1 10.6 prosent i sone 2 6.4 prosent i sone 3 5.1 prosent i sone 4 0 prosent i sone 5

De kommunene som får en høyere avgiftssats er hovedsakelig sentrumsnære kommuner i Rogaland, Hordaland og Sunnmøre. De kommunene som får lavere avgiftssats er perifere kommuner med svak utvikling, stort sett i Hedmark, Oppland, Nordmøre og Sør-Trøndelag.

Ny ordning

39 kommuner får lavere avgiftssats:

Buskerud Fra sone 1 til sone 2: Sigdal Hedmark Fra sone 2 til sone 3: Stor-Elvdal, Rendalen, Engerdal, Folldal, Tolga, Alvdal, Os og Tynset Møre og Romsdal Fra sone 2 til sone 3: Halsa, Surnadal, Rindal, Aure og Tustna
Fra sone 3 til sone 4: Smøla Oppland Fra sone 2 til sone 3: Dovre, Lesja, Skjåk, Lom. Vågå, Sør-Aurdal, Nord-Aurdal, Etnedal, Vestre Slidre, Øystre Slidre, Vang og Sel Sør-Trøndelag Fra sone 2 til sone 3: Røros, Holtålen, Tydal, Oppdal, Snillfjord og Hemne
Fra sone 3 til sone 4: Åfjord, Osen, Frøya, Hitra og Roan Nord-Trøndelag Fra sone 2 til sone 3: Snåsa

14 kommuner fra høyere avgiftssats:

Hordaland Fra sone 2 til sone 1: Fusa, Samnanger, Austevoll, Vaksdal, Osterøy, Meland, Radøy, Lindås og Austrheim Møre og Romsdal Fra sone 2 til sone 1: Volda og Ørsta Rogaland Fra sone 2 til sone 1: Forsand og Bokn Telemark Fra sone 2 til sone 1: Notodden

Vedlegg: linkdoc016005-070200#docRevisjon av virkeområdet for nedsatt arbeidsgiveravgift: forslag til nytt virkeområde. Med Revisjon av virkeområdet for nedsatt arbeidsgiveravgift: forslag til nytt virkeområde.

Lagt inn 16. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen