Historisk arkiv

Engasjement som lover godt for Distrikts-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 140/1999
Dato: 14.12.1999

Enoksen delte ut ”Ildsjelprisen”: Engasjement som lover godt for Distrikts-Norge

”Ildsjelprisen” ble delt ut i dag for første gang, og hovedprisene gikk til to unge kvinner fra Hedalen i Valdres og Vadsø i Finnmark, Cecilie Næss (23)

og Ellen Zahl Jonassen (29). Jentene fikk overrakt et reise-/opplevelses- og studiestipend på 24 000 kroner hver av statsråd Odd Roger Enoksen under en seremoni i Kommunal- og regionaldepartementet i Oslo.

- Vi fikk inn 115 forslag fra hele landet. Disse representerer et engasjement og en innsats som lover godt for Distrikts-Norge, sa kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen i sin tale til prisvinnerne. – Lokalsamfunnene er avhengige av ildsjeler og deres stå-på-vilje. Gjennom denne prisen ønsker vi å synliggjøre deres arbeid, som er så viktig for et samfunns livskraft, fortsatte han.

Ildsjelprisen deles ut i 1999 av Kommunal- og regionaldepartementet i samarbeid med Det Kgl. Selskap for Norges Vel, som også har vært sekretariat. Statsråden håper at utdelingen kan inspirere til videre innsats. – Jeg er imponert over prisvinnernes engasjement! I kampen om ungdommen er ildsjeler viktige aktører. De er ofte pådrivere for tiltak som kan bidra til at bygdene blir mer attraktive å bo i.

De to hovedvinnerne er begge unge kvinner som gjør en stor innsats overfor unge på hjemstedet sitt. Cecilie Næss har blant annet stiftet en drama- og dansegruppe i nærmiljøet og har ellers satt i gang et bredt spekter av tiltak. Hun har klart å engasjere også andre unge gjennom sine prosjekter. Ellen Zahl Jonassen jobber aktivt for og med unge mennesker og er levende opptatt av kulturliv og oppvekstmiljø. Hun har utdannet seg til skuespiller i utlandet. Ved å etablere sin egen teaterfabrikk har hun klart å utnytte utdannelsen til innsats på hjemstedet i Finnmark.

De øvrige vinnerne får et stipend på inntil 17 000 kr hver, som deles ut i deres respektive hjemkommuner – noen tilfeller av forslagsstilleren - på vegne av Kommunal- og regionaldepartementet. Navnene på disse med begrunnelse er som følger:

  • Trude Anett Pedersen fra Sandnessjøen. (Gjort en meget god innsats som ”stå-på-jente” og er en skikkelig pådriver i ungdomsarbeidet.) Får stipend på 17 000 kr.
  • ”Tråkkelauget” fra Tinn i Telemark. (Gruppen har gjort en meget god innsats for nyinnflyttere og tilbakeflyttere. De er med på å skape et sosialt og faglig nettverk.) Får stipend på 17 000 kr.
  • Kjell Bjørnar Kristoffersen fra Mehamn i Finnmark. (Gjort en meget god innsats innen badmintonmiljøet og er en pådriver i lokalmiljøet.) Får stipend på 17 000 kr.
  • Tone Bastiansen fra Porsgrunn. (Gjort en meget god innsats om krumtapp i velforening og er opptatt av å ta vare på kultur og miljø.) Får stipend på 17 000 kr.
  • Anne Berit Gjermundshaug fra Alvdal. (Er en ildsjel som er initiativtaker for skiglede i Alvdal. Hun bidrar positivt til miljøet og er med på å skape trivsel og glede for ungdommen.) Får stipend på 17 000 kr.
  • Posthana Wollesmal fra Oslo. (Hun bruker mye tid på frivillig arbeid og står sentralt i oppbyggingen av organisasjonen ”Norges Muslimske Ungdom”.)
    Får stipend på 12 000 kr.
  • Hung Le Tung fra Oslo. (Foreslått sammen med Posthana. Han har vist en stor innsats med å bygge opp ”Vingtor”, en organisasjon som driver arbeid for barn og unge med norsk/vietnamsk bakgrunn.) Får stipend på 12 000 kr.
  • Sølvi Godø Æsøi fra Sør-Skorpa. Får stipend på 12 000 kr.
  • Anita Øygard fra Rognaldsvåg. (Foreslått sammen med Sølvi. Har i likhet med Sølvi vist fint initiativ med å starte et tilbud for ungdom i nærmiljøet. Hun har startet 4H-klubb og legger ned meget god dugnadsinnsats i oppfølgingen.) Får stipend på
    12 000 kr.
Lagt inn 14. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen