Historisk arkiv

ESA og arbeidsgiveravgiften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 65/1999
04.06.1999

ESA og arbeidsgiveravgiften

- EFTA-domstolens vedtak har forståelig nok ført til sterke reaksjoner i distriktene. Mange spør seg om hvilke bedrifter som rammes og i hvilket omfang. Utfra EFTA-dommen er det ikke mulig å gi konkret svar i dag. Vi må ha nærmere drøftinger med EFTAs overvåkningsorgan, ESA, for å få detaljert oversikt over hvilke bedrifter og i hvilket omfang disse vil bli berørt. Imidlertid vil jeg gjenta forutsetningen om at regjeringen legger opp til at den distriktspolitiske innsatsen ikke skal svekkes. Som kommunal- og regionalminister prioriterer jeg nå arbeidet med å få fram de detaljerte konsekvensene og vårt svar på hvordan de distriktspolitiske virkemidler skal utformes, sier kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen.

Enkelte bedrifter berøres helt klart av ESAs vedtak, mens en del er i gråsonen. Det er heller ikke endelig klarlagt hvordan man skal forholde seg til de bedrifter der deler av produksjonen faller utenfor, mens deler faller innenfor. Ved å utnytte reglene for bagatellmessig støtte kan og en del mindre bedrifter som i utgangspunktet berøres, fortsatt betale redusert sats.

Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) har på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet kartlagt konsekvenser for de næringene som berøres. Denne analysen vil utgjøre deler av grunnlaget for departementets arbeid med å utarbeide alternative tiltak. Når og hvordan drøftes med ESA, og regjeringen vil presentere dette overfor Stortinget så raskt som mulig.

EFTA-dommen 20.mai innebærer at enkelte næringer vil måtte betale full arbeidsgiveravgift uansett hvor arbeidstaker er bosatt. Disse næringene er; Verftsnæringen, vannkraftforsyning, petroleumsvirksomhet, og telekommunikasjonsbedrifter, enkelte typer bergverk og stålproduksjon, foretak med mer enn 50 årsverk som driver godstransport på vei og finansielle foretak som driver internasjonal virksomhet. Annen virksomhet i områder med lavere sats får ingen økning i arbeidsgiveravgifta.

Det er ikke avklart fra hvilket tidspunkt endringene vil bli gjennomført.

Lagt inn 4. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen