Historisk arkiv

Evaluering av verne- og helsepersonale i bedriftene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 11/1999
Dato: 10. februar 1999

Evaluering av verne- og helsepersonale i bedriftene

Bruken av verne- og helsepersonale som arbeidsmiljøtiltak har i mange tilfeller en positiv innvirkning på helse, miljø og sikkerhet i bedriftene. Dette viser resultatene fra Rogalandsforskning som har evaluert ordningen.

Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgiver å opprette verne- og helsepersonale ”når det er nødvendig å gjennomføre særlig overvåking av arbeidsmiljøet eller helsekontroller med arbeidstakerne”. I bransjeforskriften er det bestemmelser om hvilke virksomheter som plikter å knytte til seg verne- og helsepersonale. Disse bestemmelsene skulle vært gjennomført innen 1998, men dette har ikke vært mulig blant annet på grunn av mangel på verne- og helsepersonale, særlig i distriktene.

Noen hovedkonklusjoner fra rapporten

  • Større bedrifter med egenordninger nytter verne- og helsepersonale på en noe bedre måte enn andre.
  • Små og mellomstore bedrifter som har knyttet seg til verne- og helsepersonale gjennom felles-ordninger og private firmaer får tjenester som yter positivt bidrag til bedre helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet.
  • Omlag 20 prosent av bedriftene mener at verne- og helsepersonalets innsats ikke er tilstrekkelig.
  • Ledelse, verne- og helsepersonale og verneombud har forskjellig oppfatning om prioriteringer av HMS- arbeidet og om verne- og helsepersonalets innsats.
Lagt inn 10. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen