Historisk arkiv

Forenklinger i byggesaksbehandlingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 54/1999
Dato 10.05.1999

Kommuneøkonomipropsisjonen 2000 nr 7

Forenklinger i byggesaksbehandlingen

I proposisjonene om kommuneøkonomien gjør kommunal- og regionalministeren rede for oppfølgingen av byggesaksreformen. Formålet med byggesaksreformen som ble vedtatt av Stortinget i 1995, var å heve kvaliteten på det som bygges og dermed spare tiltakshavere og fremtidige eiere så vel som samfunnet for store kostnader. I forbindelse med reformen ble det stilt nye krav til at de som prosjekterer og bygger skal være profesjonelle og få et direkte ansvar overfor bygningsmyndighetene. Videre ble det innført nye kontrollregler. Det ble også regler om ansvar og etablert en sentral godkjenningsordning for foretak som får ansvarsrett.

I forbindelse med en interpellasjon i Stortinget 13.oktober 1998 uttalte daværende kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad at hun i løpet av våren –99 ville redegjøre for Stortinget for de evalueringsresultater som forelå og hvilke endringer eller oppfølgingstiltak som var foretatt. De viktigste tiltakene er :

  • Flere forslag til forenklinger i byggeforskriftene er sendt på høring bl.a. :
    Adgang til å bruke melding utvides fra 30-50 m2 for frittliggende bygninger som ikke skal brukes til beboelse, for eksempel dobbeltgarasje. I dag kreves full byggesøknad. Kravet om at alle byggesaker som krever dispensasjon forutsetter full byggesøknad endres. Dersom dispensasjon gis, kan for eksempel mindre tiltak behandles som melding evt. unntak, hvis saken ellers ligger til rette for det. Unntakene fra plikten til å bruke søknad presiseres. Dokumentasjonen i søknad gjøres enklere. Kravet til godkjenningen av ansvarlige frafalles ved mindre arbeider m.v. Høringsfristen er 25. mai 1999.
  • Bruk av skjemaer i byggesaker er ikke lovpålagt, men er et godt hjelpemiddel for både søkere og kommune. Skjemaene forenkles nå i regi av Norges Byggstandardiseringsråd med deltakelse fra bransje, myndigheter og brukerorganisasjoner. Dokumentasjonsprosessen gjøres enklere og mer brukervennlig. Det forventes at antallet dokumenter kan bli redusert med om lag en tredjedel.
  • ·Godkjenningskatalogen forenkles. Denne er utarbeidet av Statens bygningstekniske etat som hjelpemiddel for klassifisering av oppgaver som krever godkjenning. Forslaget innebærer en reduksjon av antallet områder med 28 % i forhold til dagens inndeling.

Departementet har satt i gang et større program for evalueringen av reformen som skal gå over flere år. Det foreligger resultater fra noen delprosjekter, deriblant prosjektene et forprosjekt om byggesaksreformens effekter på bransjestrukturen. Undersøkelsen viser at den formelle kompetansen i BA-bransjen har økt betydelig de siste årene. Det ser ikke ut til at reformen så langt har ført til endringer i bedriftsstrukturen eller hatt betydning for byggeaktiviteten.

Det er også gjennomført et prosjekt om saksbehandlingstid i fem kommuner i Grenland. Prosjektet viser at saksmengden gikk betydelig opp fra årsskiftet 97-98 på grunn av stort antall søknader etter gammelt regelverk. Saksbehandlingstiden økte til åtte uker i gjennomsnitt, med tilsvarende nedgang til syv uker ett år senere. Registreringen av behandlingstid vil videreføres ut 1999. Tilbakemeldinger ellers tyder på at saksbehandlingstiden er på veg ned.

Som ledd i langsiktig evaluering har departementet tatt initiativ til at det blir utviklet metoder for måling av byggskader. Videre vil det igangsettes prosjekt om kostnader for bedriftene ved reformen, om det er forskjeller mellom små og store bedrifter og eventuelt hvor mye av kostnadene som overføres til kundene.

- Jeg er glad for den forenklingen som nå foretas. Samtidig vil jeg følge utviklingen nøye i tiden framover, sier statsråd Odd Roger Enoksen.

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen