Historisk arkiv

Husbanken og byggeskikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 137/1999
Dato: 09.12.1999

Husbanken og byggeskikk

Det er nå tid for Husbanken til å legge enda mer vekt på byggeskikkarbeidet, sa statssekretær Per Olaf Lundteigen (Sp) på Statens byggeskikkutvalgs avslutningskonferanse.

- Byggeskikkarbeidet skal inkluderes i hele organisasjonen og føre til at Husbanken framstår både sentralt og gjennom regionkontorene som en pådriver i nasjonal og lokal bevisstgjøring om temaet. Husbanken skal stimulere til bygging av økonomisk nøkterne bygg som samtidig ivaretar byggeskikkarbeidet langt bedre enn det som er gjort hittil. Et husbankfinansiert bygg skal kunne være et forbilde på stedet der det bygges, også når det gjelder arkitektur og design

- Det skal altså bli en ny atferd fra Husbankens side når Statens Byggeskikkutvalg ikke reoppnevnes. Dette skal prege all profilering av Husbanken utad overfor eksempelvis lånsøkere, byggenæringen og kommuner - For å sikre bedre samspill mellom Husbanken som institusjon og engasjerte pådrivere i byggeskikkarbeidet utenfor institusjonen legges det opp til en modell hvor en på alle plan,- kommune, fylke, regionalt og nasjonalt, - kan ha kreative forum som opptrer som en krevende kunde overfor Husbankens byggeskikkarbeid. Dette forum fungerer altså som et rådgivende organ og er ikke noe nytt styringsorgan for Husbanken. Vi vil komme nærmere tilbake til dette i samband med handlingsplanen for arkitektur og design.

- En særlig utfordring for Husbanken er å sørge for synliggjøring av byggeskikkarbeidet og hvor viktig dette er for oss alle. Byggeskikk må flagges høyt og engasjere til offentlig debatt, ikke bare i hovedstadsaviser når Røkkes hyttebygg får gjennomgå, men i lokale fora og med temaer som angår folk flest.

Lundteigen avsluttet med å takke Byggeskikkutvalget for innsatsen.

- Statens byggeskikkutvalg har vært pionerer på mange områder innenfor det saksfeltet som står på dagens orden og har bidratt til å stimulere interessen for byggeskikk og stedsforming hos folk flest. Jeg har stor tro på at Husbanken er en verdig overtaker av stafettpinnen som Statens byggeskikkutvalg nå leverer fra seg.

Lagt inn 10. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen