Historisk arkiv

Jakt på unge ildsjeler i Distrikts-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 119
Dato: 25.10.1999

Jakt på unge ildsjeler i Distrikts-Norge

Prosjektet ”Ildsjelprisen” skal gjøre unge ildsjeler i Distrikts-Norge mer synlige. Nå har Kommunal- og regionaldepartementet alliert seg med Det Kgl. Selskap for Norges Vel og utlover inntil ti ”ildsjelpriser”, som statsråd Odd Roger Enoksen skal dele ut noen få dager før vi går inn i et nytt tusenår. De to gjeveste prisene er på 24 000 kroner, de øvrige på 17 000 kroner. Utvelgelsen skal foretas av en uhildet jury.

- Vedkommende vi vil dele ut ildsjelprisen til, er hun eller han som er våken nok til å se mulighetene, aktiv nok til å følge opp ideene og sta nok til å nå de mål som blir satt, fremholder kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen i forbindelse med lansering av prosjektet. – Ildsjelene skal også være unge nok til å representere fremtiden og de må være samarbeidsvillige nok til å ta på seg ansvar, sier han.

Statsråden mener at ungdom med disse egenskapene er den beste garanti for at Distrikts-Norge kan gå med optimisme inn i det nye tusenåret. – Jeg har tro på prosjektet og er spent på hvor bred oppslutning det får. Dette tiltaket bør under alle omstendigheter være en inspirasjon for dagens distriktsungdom til å vise hva den vil!

Prisen som deles ut til personer som gjør noe positivt i distriktene for unge mennesker, fortrinnsvis for gruppen mellom 14 og 30 år. Prisvinnerne skal ha utmerket seg som pådrivere for tiltak i ungdomsmiljøet, de skal ha vist stå-på-vilje utenom det vanlige for å fremme nytte- og trivselsfaktorer i egen bygd. Alle tiltak som gjør bygda mer attraktiv å bo i, enten det gjelder å bidra til å skape arbeidsplasser, økt trivsel og kulturstandard i vid betydning, eller som synliggjør distriktets ulike kvaliteter, vil telle med i en helhetsvurdering av kandidaten.

Ideen til ”Ildsjelprisen” er tatt opp av Kommunal- og regionaldepartementet, og det er allerede sendt ut materiell derfra til kommuner fra Lindesnes til Nordkapp med anmodning om å delta aktivt for å finne gode kandidater. Samtidig benytter Norges Vel – som fungerer som sekretariat for prosjektet – sitt landsomfattende nett av organisasjoner, samarbeidende institusjoner og ulike ungdomsfora for å få størst mulig bredde i jakten på ildsjeler i alle lag av distriktsbefolkningen.

Forslag til ildsjel-kandidat må være poststemplet senest 25. november. I juryen sitter Ann Kristin Solli, Kommunal- og regionaldepartementet, Håkon Tysdal fra Norges Vel og Kari Bay Haugen, kjent fra sine programmer i NRK.

Lagt inn 25. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen