Historisk arkiv

Kommunal- og regionaldepartementet satser på næringslivet i distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 58/1999
Dato 25.05.1999

Kommunal- og regionaldepartementet satser på næringslivet i distriktene

Kommunal- og regionaldepartementet bevilger 48,5 millioner kr. til programmet ”Brobygging mellom næringsliv og forskning” i Norges Forskningsråd i 1999.

Kommunal- og regionaldepartementet er delfinansiør til flere kompetanseprogrammer i Norges Forskningsråd. Formålet med satsingene er å stimulere til økt innovasjonsaktivitet og nyskaping i næringslivet i distriktene. Programmene skal styrke bedriftenes forutsetninger for forsknings- og utviklingssamarbeid gjennom utvikling av langsiktige relasjoner og samarbeid om konkrete prosjekt.

  • Vi mener det er mulig å legge til rette for større kontakt mellom forskningsmiljøene og små- og mellomstore bedrifter i distriktene , sier kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen.
  • Vi ønsker en dreining fra investering i fysisk infrastruktur til investering i kunnskap og kompetanse i bedriftene i distriktene.- Kommunal- og regionaldepartementet har gode erfaringer med samarbeidet med Norges Forskningsråd. Jeg har derfor store forventninger til de programmene som nå foregår.

I 1999 støtter Kommunal- og regionaldepartementet 4 kompetanseprogrammer i Norges Forskningsråd under ”paraply”-programmet ”Brobygging mellom næringsliv og forskning”:

SMB-kompetanse er et rekrutteringsprogram hvor bedrifter med liten erfaring med å ansette personer med høyere utdanning får et tilbud om å ansette en kandidat i et år. I løpet av denne perioden skal kandidatene arbeide med et konkret utviklings-prosjekt i bedriften. Målet er å knytte nærmere kontakt mellom næringsliv og høyskole/universitetsmiljøene og bidra til utvikling og økt verdiskapning i bedriftene. I 1999 har programmet et totalt omfang på 20, 26 millioner kr. Av dette er 17 millioner kr. fra Kommunal- og regionaldepartemenet.

TEFT (Teknologiformidling fra forskningsinstitutter til SMB) skal bidra til økt samarbeid mellom små- og mellomstore bedrifter og forskningsinstitutter gjennom arbeid med konkrete teknologiprosjekt i bedriftene. Mange bedrifter har av ulike årsaker ikke maktet å utnytte eksisterende og ny teknologi. Gjennom teknologiattacheer som driver oppsøkende virksomhet, får bedrifter tilgang på forskningskompetanse og veiledning til å gjennomføre konkrete teknologiprosjekt. Programmet har et totalt omfang på 19, 15 millioner kr. Av dette er 15 millioner kr. fra Kommunal- og regionaldepartementet.

REGINN (Program for regional innovasjon) skal bidra til utvikling av sterke regionale innovasjonsmiljøer gjennom økt samarbeid mellom bedrifter og forsknings- og utviklingsmiljøer i regionene. I 1999 har programmet et totalt omfang på 12. millioner kr. Av dette er 10 millioner kr. fra Kommunal- og regionaldepartementet.

FORNY (Forskningsbasert nyskaping og nyetablering) skal bidra til å øke kommersialiseringen av forskningsbaserte forretningsideer fra forsknings- og utviklingsmiljøene gjennom å lisensiering eller nyetablering. Forskerne kan bl.a. få støtte til å avklare det forretningsmessig potensialet i ideen, hjelp til å sjekke patentmessige forhold og til å knytte kontakter med relevante samarbeidspartnere. FORNY er i 1999 inne i sitt siste år, men vil bli avløst av et nytt program. Programmet har totalt et omfang på 18 millioner kr. i 1999. Av dette er 6. millioner kr. fra Kommunal- og regionaldepartementet.

Lagt inn 25. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen