Historisk arkiv

Kommunestyre- og fylkestingsvalget 1999

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 99/1999
Dato: 28.07.1999

Kommunestyre- og fylkestingsvalget 1999

20 klager til departementet så langt

Ved kommunestyre- og fylkestingsvalg er det Kommunal- og regionaldepartementet som behandler klager om stemmerett og om adgangen til å avgi stemme, samt over forberedelsen og gjennomføringen av valget.

Departementet har hittil i år behandlet i underkant av 20 klager til kommunestyre- og fylkestingsvalget 1999.

Det vanligste spørsmålet er om kandidater på listeforslag er valgbare eller ikke. Ifølge valgloven kan man ikke stille til valg dersom man er ”leder av forvaltningsgren” i kommunen. Departementet har behandlet fem klager der dette spørsmålet ble vurdert. I tre av klagene kom departementet til at kandidatene var valgbare, mens de to andre endte med motsatt konklusjon.

Departementet har også behandlet klager fra kandidater som har fått avslag på søknad om fritak fra å stå på liste. Den norske valgordningen bygger på at det er en borgerplikt å stille til valg. Det kan bare gis fritak i noen få, bestemte tilfeller.

Fristen for å innlevere listeforslag ved valget er 31. mars i valgåret. I Oppdal ble listeforslaget fra Kristelig Folkeparti levert inn etter denne fristen, og departementet kom til at listeforslaget derfor ikke kunne godkjennes.

Departementet har dessuten behandlet noen saker om forvekslingsfare på grunn av likhet i navnene på listeforslagene som er innlevert.

Lagt inn 29. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen