Historisk arkiv

Kvoten på 6000 flyktninger fra Kosovo er fylt - bosetting i kommunene er utfordringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 61/1999
Dato: 1. juni 1999

Kvoten på 6000 flyktninger fra Kosovo er fylt - bosetting i kommunene er utfordringen

Norge har åpnet for en kvote på 6000 flyktninger fra Kosovo i forbindelse med krigen. Kvoten er nå fylt. Den 1. juni ankom det siste flyet som har evakuert flyktninger fra Makedonia. Ved uttaket av flyktninger har særlig utsatte grupper som syke, eldre og familier med små barn blitt prioritert. Blant flyktningene er det en del med nær familie i Norge.

Regjeringen har besluttet at flyktningene fra Kosovo vil få midlertidig beskyttelse på kollektivt grunnlag. Flyktningene oppholder seg nå i asylmottak, men vil om kort tid kunne bosettes i en kommune.

I tillegg til flyktningene fra Kosovo, er det svært mange flyktninger fra andre katastrofeområder i verden som har søkt om asyl i Norge det siste halve året. Til sammen vil det være behov for å bosette nærmere 13 000 flyktninger i år. Dette vil være den største bosettingen som noensinne er gjennomført i Norge.

Det er en stor utfordring for Utlendingsdirektoratet å håndtere bosettingen av flyktningene. Kommunenes innsats er selvsagt helt avgjørende. Flertallet av landets kommuner har allerede fått en anmodning fra direktoratet om bosetting av flyktninger. I anmodningen fra Utlendingsdirektoratet bes kommunene vurdere ulike tiltak som kan gi fortgang i bosettingen. Samtidig må flyktningene så raskt som mulig bli selvhjulpne.

Lagt inn 1. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen