Historisk arkiv

Løpende inntektsutjevning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 9
Dato: 4. oktober 1999

Løpende inntektsutjevning

Løpende inntektsutjevning for kommuner og fylkeskommuner innføres fra 1.1.2000. Inntektsutjevningen mellom skattesvake og skattesterke kommuner vil dermed skje fortløpende gjennom året. I dagens inntektssystem er inntektsutjevningen basert på to år gamle skattetall.Året sett under ett vil de samlede inntektene nå bli mer forutsigbare.

- Dette har kommunene bedt om lenge. Jeg er glad for at vi har fått systemet på plass, sier kommunalminister Odd Roger Enoksen.

Fordi inntektsutjevningen i dag er basert på gamle skattetall, opplever noen kommuner skattesvikt samme år som de får lav inntektsutjevning. Andre år kan de oppleve økt skatteinngang og høy inntektsutjevning samtidig. Svingningene i inntekter fra år til år kan derfor bli store for mange kommuner. Med løpende inntektsutjevning beregnes inntektsutjevningen fortløpende gjennom året, ettersom skatteinngangen for den enkelte måned foreligger. For kommuner som opplever svikt i skatteinntektene, vil løpende inntektsutjevning innebære en rask tilførsel av midler.

Dette letter den økonomiske planleggingen og økonomistyringen for kommunene. Samtidig motvirkes eventuelle likviditetsproblemer gjennom året som skyldes store svingninger i skatteinntektene. Dette skyldes at en reduksjon i skatteinntektene raskt vil bli motsvart av en økning i det inntektsutjevnende tilskuddet. Tilsvarende vil en økning i skatteinntektene raskt bli motsvart av en reduksjon i det inntektsutjevnende tilskuddet.

Ordningen er utformet som en ren omfordeling mellom alle kommuner. Overgangen til løpende inntektsutjevning fra 2000 innebærer at 1998 og 1999 bortfaller som grunnlag for inntektsutjevning. Det er derfor etablert en spesiell overgangsordning for kommuner og fylkeskommuner som taper mest på at 1998 bortfaller.

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen