Historisk arkiv

Mindre endringer i det geografiske virkeområdet for distriktspolitiske virkemidler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 42/1999
Dato: 04.05.1999

Mindre endringer i det geografiske virkeområdet for distriktspolitiske virkemidler

Regjeringen har gjort noen endringer i det geografiske virkeområdet for de bedriftsrettede distriktspolitiske virkemidlene. Endringene er gjort på grunn av nytt statsstøtteregelverk i EU, og sendes til godkjenning i ESA (EFTA Surveillance Authority) i dag

- I EU går andelen personer i EUs ”virkeområder" og intensiteten i støtten ned. Jeg synes derfor det er positivt at befolkningsandelen innenfor virkeområdet i Norge opprettholdes og at vi i all hovedsak får mulighet til å gi like høy støtte til SMB som før, sier statsråd Odd Roger Enoksen.

Gjeldende virkeområde går ut 31. desember 1999, og nytt virkeområde vil etter planen gjelde fra 1. januar 2000. Norge fikk frist til 4. mai med å levere forslag til nytt virkeområde og nye maksimalgrenser for investeringsstøtte. I det nye virkeområdet er det foreslått endringer både for maksimale støttesatser og for hvilke kommuner som ligger innenfor virkeområdet.

Det geografiske virkeområdet for de distriktspolitiske virkemidlene, som ESA skal godkjenne, avgrenser bruken av distriktspolitisk bedriftsrettet støtte (lån og tilskudd) gjennom Statens nærings- og distriktsutviklingsfond/fylkeskommunene, mens virkeområdet for indirekte tilretteleggende virkemidler gjennom kommuner, fylkeskommuner og Kommunal- og regionaldepartementet skal ikke ha en slik godkjenning og avgjøres fullt ut nasjonalt.

Virkeområdet er delt i fire prioriteringsområder; A, B, C og D. Område A skal ha høyest prioritet ved bruk av distriktspolitiske virkemidler. I områdene A, B og C er det mulighet til å gi bedriftsrettet støtte, lån og tilskudd, samt indirekte tilretteleggende støtte og kommunale næringsfond. I område D, som ikke skal godkjennes av ESA, kan det bare gis indirekte, tilretteleggende støtte og tilskudd til kommunale næringsfond.

Ved revisjonen av virkeområdet er det lagt vekt på arbeidsmarked, geografi, demografi og inntekt. Geografi og demografi veier tyngst. Kommunal- og regionaldepartementet har ført videre prinsippet om å vurdere kommuner i forhold til større regioner de er en naturlig del av. De endringene som er gjort skyldes en omprioritering mellom kommuner som har en god utvikling i forhold til kommuner som har hatt en dårlig utvikling.

Støttesatser

I EU legges det opp til at statsstøtteintensiteten skal reduseres. På grunn av endringene i statsstøtteregelverket vil den prosentvise støtteintensiteten i de ulike sonene av virkeområdet bli:

Dagens satserNye satser fra 1.1.200
StoreSMBStoreSMB
Sone A+(1)30503045
Sone A30453040
Sone B25302030
Sone C(2)152510 (15)20 (25)

Reduksjonen i støtteintensiteten for små og mellomstore bedrifter - SMB (mindre enn 250 ansatte) i sone A ble bestemt ved sist revidering og er en fortsettelse av den nedtrappingen som da ble bestemt. Støttenivået i sone B og C er redusert for å tydeliggjøre prioriteringene mellom sonene og for å gi SMB økt prioritet.

Kommuner med endret status

For følgende kommuner er det lagt opp til bedre status:
Fra C til B: Sør-Fron og Nord-Fron i Oppland.
Fra D til C: Kvinesdal i Vest-Agder; Sokndal, Lund, Vindafjord og Finnøy i Rogaland og Kvinnherad og Ølen i Hordaland.
Fra utenfor til D: Forsand i Rogaland

For følgende kommuner er det lagt opp til redusert status:

Fra C til D: Førde, Flora og Naustdal i Sogn og Fjordane
Fra D til utenfor: Froland i Aust-Agder

Det er ikke gjort endringer utover dette. 25.8 prosent av Norges befolkning er innenfor området A, B og C. Det er samme befolkningsandel som ved forrige revisjon. Etter ESA sin behandling, vil endelig virkeområde bli fastsatt ved kongelig resolusjon.


(1) Gjelder Omstillingskommuner i Indre Finnmark (Karasjok, Kautokeino, Tana og Porsanger) frem til 1.1.2001.
(2) Støtte over 10% for store bedrifter og 20% for SMB i sone C skal kun gis i prosjekter hvor en forventer at prosjektet vil ha stor regional påvirkning

Lagt inn 4. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen