Historisk arkiv

Norge øker tempoet i uttaket av Kosovo-flyktninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

45/1999
07.05.1999

Norge øker tempoet i uttaket av Kosovo-flyktninger

Situasjonen for flyktningene i Kosovos nærområder er nå så prekær at FNs høykommissær har forsterket appellen til andre land om å ta imot flyktninger derfra. Som et svar på dette har kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen besluttet å øke tempoet i det norske uttaket fra fem til sju flygninger i uka. Dette blir satt i verk allerede fra mandag. Det betyr at Norge i stedet for tidligere 750 nå vil motta ca. 1 000 Kosovo-flyktninger i uka.

Flyktningstrømmen ut fra Kosovo har de siste to ukene vært meget stor og mottakskapasiteten i nabolandene er for lengst sprengt. Onsdag kveld denne uken gikk derfor makedonske myndigheter til det skritt å stenge grensen mot Kosovo. Tusenvis av flyktninger som var på vei ut, ble sendt tilbake og overlatt til en uviss skjebne inne i Kosovo.

- Dette er en situasjon vi for all del må unngå, sier statssekretær Johanne Gaup i Kommunal- og regionaldepartementet. - Da regjeringen i påsken sa seg villig til å ta imot inntil 6 000 flyktninger, var håpet at det skulle bidra til å holde grensen åpen og slippe flyktningene ut. Den raske responsen den gangen fikk en slik virkning. Men med den store utstrømningen må Norge og andre land på nytt gjøre en kraftanstrengelse for å sikre åpne grenser.

Kontaktperson:
Statssekretær Johanne Gaup, tlf: 917 52 631

Lagt inn 7. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen