Historisk arkiv

Ny ordning for kommunene: Nyankomne innvandrere skal tjene til livsopphold ved deltakelse i kvalifisering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 13/1999
Dato: 11. februar 1999

Ny ordning for kommunene:

Nyankomne innvandrere skal tjene til livsopphold ved deltakelse i kvalifisering

Regjeringen vurderer å innføre en egen stønad for nyankomne innvandrere som knytter deltakelse i kvalifisering til utbetaling av stønad. En slik stønad kan utbetales fra kommunen til nyankomne innvandrere som økonomisk godtgjøring for deltakelse i et avtalt kvalifiseringsopplegg.

Det skal nedsettes et lovutvalg som skal utrede og lage utkast til en ny lov.

- Målet er at nyankomne innvandrere så raskt som mulig blir økonomisk selvhjulpne. Vi ønsker å tydeliggjøre sammenhengen mellom kvalifisering og økonomisk ytelse. For å få økonomisk stønad kan kommuner kreve egeninnsats av nyankomne innvandrere. Jeg tror dette kan bli en god ordning – både for den nyankomne og for samfunnet som helhet, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

Det er viktig å styrke koplingen mellom økonomisk ytelse og deltakelse i kvalifisering.

Det viser erfaringer både fra prøveprosjekter i Norge og fra lignende ordninger i andre land.

Kvalifisering for arbeidslivet

I dag er det slik at de fleste nylig bosatte innvandrere får økonomisk stønad gjennom sosialkontoret.

- Sosialhjelp kan gi feil signal om hvilken innsats som forventes av den enkelte. Arbeidsføre mennesker bør få dekket utgiftene sine gjennom egeninnsats og ikke gjennom sosialhjelp. Sosialhjelp bør være et siste sikkerhetsnett – også for nyankomne innvandrere, sier kommunal- og regionalministeren.

Tanken med den nye stønaden er at den nyankomne kan dekke utgifter til livsopphold og bolig ved å delta i kvalifisering. Nyankomne innvandrere har behov for å lære norsk, de trenger kunnskap om norsk samfunns- og arbeidsliv, og mange har behov for å tilpasse medbrakt kompetanse til norske forhold.

- Vi vet at innvandrere sitter inne med kunnskaper og ferdigheter som det norske samfunnet har behov for. Det er viktig at den kompetansen ikke går tapt, sier kommunal- og regionalministeren.

Egen lov

- Det er ikke aktuelt å pålegge kommunene å ta i bruk en eventuell lov. Vi ønsker å legge til rette for at kommuner som ønsker det, kan ta ordningen i bruk. Det er i tråd med regjeringens mål om å ivareta det kommunale selvstyret, sier Ragnhild Queseth Haarstad.

Det skal nedsettes et lovutvalg som skal utrede og lage utkast til en slik lov. Målgruppen for ordningen er nyankomne innvandrere som trenger grunnleggende kvalifisering for arbeidslivet.

Lagt inn 12. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen