Historisk arkiv

Nytt utvalg skal se på forhandlingssystemet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 19/1999
Dato: 05.03.1999

Nytt utvalg skal se på forhandlingssystemet

Regjeringen oppretter nå et bredt sammensatt utvalg som skal gjennomgå dagens system for lønnsforhandlingene. Fra arbeidstakersiden vil LO, YS AF og Akademikerne bli innbudt til å delta, og fra arbeidsgiversiden NHO, KS, HSH og AAD. I tillegg skal utvalget ha en nøytral leder og en nøytral ekspert som medlem.

Utvalget skal avgi sin innstilling innen utgangen av år 2000. Som følge av dette vil ikke regjeringen gjenoppnevne Arbeidsrettsrådet. Arbeidsrettsrådets funksjonstid utløp 28. februar i år.

- Mange har hevdet at det er behov for endringer i systemet for lønnsforhandlinger, men det er høyst ulike syn både på hvordan dagens system faktisk fungerer, og på hva som bør endres. Regjeringen ønsker derfor å opprette et eget utvalg som skal se på dette, sier statssekretær Per N. Hagen. Også den debatten som kom etter Arbeidsrettsrådets innstilling om prinsipper for ny arbeidstvistlov i 1996, og debatten i forbindelse med fjorårets lønnsoppgjør har vært avgjørende for beslutningen.

Det nye utvalget skal først analysere dagens forhandlingsordning og det gjeldende regelverket omkring lønnsforhandlingene. Utvalget skal ta for seg både privat, kommunal og statlig sektor. Dette vil gi svar på hvilke svake sider dagens system eventuelt har, og gi et godt grunnlag for å vurdere behovet for endringer. Utvalget skal videre vurdere hvilke endringer i regelverket og forhandlingsordningen som kan bedre eventuelle svakheter. Utvalget vil i denne sammenheng også se nærmere på om forslagene fra Arbeidsrettsrådet vil være egnet til å løse de eventuelle problemer som avdekkes. Utvalget står ellers fritt til å vurdere alternative løsninger.

Lagt inn 8. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen