Historisk arkiv

Offisiell åpning av SIVAs næringspark i Murmansk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 36/1999
Dato: 13. april 1999

Offisiell åpning av SIVAs næringspark i Murmansk

Statssekretær Per N. Hagen åpnet i dag SIVA Næringspark Murmansk sammen med guvernøren i Murmansk, Jurij Evdokimov. Under åpningen var det over 150 norske og russiske gjester til stede, der både myndigheter og næringsliv fra begge sider av grensen var godt representert.

- Jeg har store forhåpninger om at etableringen av en næringspark for norske bedrifter i Murmansk skal bidra til et nærmere forretningssamarbeid mellom russisk og norsk næringsliv, sier statssekretær Hagen. - Jeg tror mange norske bedrifter – ikke minst mindre bedrifter fra Distrikts-Norge – ofte trenger et ”fast punkt” når de skal etablere seg i utlandet. Interessen for næringsparken viser at det er et stort behov for en slik trygghet.

Selskapet for industrivekst (SIVA), som er eid av Kommunal- og regionaldepartementet, har hatt ansvaret for prosjektering og utvikling av næringsparken i Murmansk, som sto ferdig høsten 1998. Næringsparken representerer samlede investeringer på 14,5 millioner kroner, og rommer kontorer, lagre og produksjonslokaler i et bygg på omlag 3000 kvadratmeter. Næringsparken er etablert med støtte fra blant annet Utenriksdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.

Størsteparten av arealet i parken er allerede utleid. Blant leietakerne finner man en rekke bedrifter fra bl.a. Sør-Varanger og Finnmark for øvrig. I tillegg til leie av lokaler, kan næringsparken tilby en del sentrale fellestjenester, samt ulike servicetjenester i forbindelse med etablering. Næringsparken skal drives på kommersiell basis.

SIVA Næringspark Murmansk er også viktig for den generelle utviklingen av Barentssamarbeidet.

- Jeg er svært glad for den positive holdning og den innsats myndighetene i Murmansk har vist for å støtte etableringen av SIVAs næringspark. Samarbeidet med de regionale myndighetene på russisk side har vært meget godt. Også for russisk næringsliv vil parken kunne bli et utgangspunkt for økt kontakt mot samarbeidspartnere på den andre siden av grensen, sier statssekretær Hagen.

Lagt inn 13. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen