Historisk arkiv

Økt myndighet til Sametinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 20
Dato: 4. oktober 1999

Økt myndighet til Sametinget

Bevilgningen til Sametinget over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett foreslås økt med 2,8 millioner kroner til 100,7 millioner kroner. Videre foreslår Regjeringen at det bevilges 1,9 millioner kroner til øvrige samiske formål over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett, blant annet 1 million kroner til kvinnerettede tiltak i reindriftsnæringen.

- Sametingets myndighet skal videreutvikles, sier kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen. - Som ledd i utviklingen av Sametingets myndighet foreslår Regjeringen at Samisk utdanningsråds sekretariat overføres til Sametinget fra 1. januar 2000. Overføringen av Samisk spesialbibliotek og framtidig forvaltningsansvar og fastsettelse av andre oppgaver og rutiner er til vurdering. Regjeringen foreslår også en økning av tilskuddet til Samisk spesialbibliotek og Beaivváš Sámi Teáhter.

I rammebevilgningen til Sametinget i 1999 ble det bevilget 3 millioner kroner til samiske kulturformål, herunder Varanger samiske museum, og 5 millioner kroner til inventar til det nye sametingsbygget. Bevilgningen videreføres i rammen og midlene stilles til Sametingets disposisjoner og prioriteringer.

Samisk spesialbibliotek skal samlokaliseres med Sametinget i det nye sametingsbygget som skal stå ferdig i år 2000. Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til biblioteket over Kulturdepartementets budsjett med 1,65 million kroner for å dekke økte kostnader i forbindelse med flytting og videre drift.

Over Kulturdepartementets budsjett foreslås det en økning av tilskuddet til Beaivváš Sámi Teáhter på 520 000 kroner. Tilskuddet til samisk kulturminnevern over Miljøverndepartementets budsjett foreslås økt med 400 000 kroner til 1 million kroner i 2000.

Regjeringen foreslår at bevilgningen på 1 million kroner til kvinnerettede tiltak i reindriftsnæringen videreføres i år 2000 fordi det er behov for en innsats over tid for å oppnå en forbedret stilling og styrkede rettigheter for kvinner i denne næringen. Viktige målsettinger er å finne løsninger som kan sikre kvinner et selvstendig inntektsgrunnlag i reindriften, og å få gjennomført en yrkesmessig likestilling mellom kvinner og menn i næringen. Midlene vil forvaltes av Reindriftsforvaltningen i Alta etter retningslinjer gitt av Kommunal- og regionaldepartementet. Det er i denne forbindelse ansatt en kvinnekonsulent ved Reindriftsforvaltningen.

I publikasjonen ”Bevilgninger til samiske formål i statsbudsjettet 2000”gis en mer detaljert omtale av de ulike departementers bevilgninger til samiske formål.

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen