Historisk arkiv

Overlevering av Arbeidslivsutvalgets innstilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 131/1999
Dato: 2.12.1999

Overlevering av Arbeidslivsutvalgets innstilling

Klokken 10 i formiddag fikk Kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen overlevert Arbeidslivsutvalgets innstilling fra utvalgets leder Professor Tom Colbjørnsen.

Statsråd Odd Roger Enoksen poengterte ved overrekkelsen at behovet for gjennomgang av den norske arbeidslivsreguleringen ikke må bryte med den norske tradisjonen om trygge ansettelses- og arbeidsforhold for arbeidstakere. Dette er i internasjonal sammenheng et nasjonalt konkurransefortrinn.

Utvalget legger frem en innstilling som peker på de grunnleggende premisser for en fremtidig gjennomgang av reguleringssystemet i arbeidslivet, med særlig vekt på arbeidsmiljøloven. Utvalget har betraktet sitt arbeide som et ”forprosjekt” for en senere lov- og regelgjennomgang, og har derfor konsentrert seg om å identifisere hvilke temaer og saksområder som synes særlig viktige å vurdere å forandre, og hvilke hensyn som da kan være relevante å legge til grunn.

Innstillingen beskriver de nye utviklingstrekk og utfordringer i arbeidslivet, og tar for seg de konsekvenser disse kan tenkes å få på den norske arbeidslivsreguleringen. Utvalget har pekt på enkelte områder hvor det mener det bør vurderes endringer, med sikte på å oppnå en større grad av fleksibilitet. Utvalget er imidlertid klar på at vernet om arbeidstakers liv, helse og sikkerhet ikke må svekkes.

Blant de områder utvalget peker ut for et fremtidig lovrevisjonsarbeid er

  • arbeidsgiver-/arbeidstakerbegrepene – med bakgrunn i endrede organisasjons- og tilknytningsformer
  • lovens rekkevidde – en gjennomgang av unntaksbestemmelsene
  • arbeidsgivers og arbeidstakers plikter og ansvar
  • forenkling og tydeliggjøring av lovens bestemmelser generelt, og spesielt på arbeidstids- og stillingsvernområdene
  • gjennomsnittsberegning av arbeidstid og tidskonto
  • rammene for tillatt overtid for en og fire sammenhengende uker
  • grensen mellom hva som skal reguleres i loven og hva som kan overlates til avtaler mellom partene.

I tillegg vil et flertall av utvalgets medlemmer se på mulighetene for en mer hensiktsmessig regulering av unntaksadgangen fra forbudet mot søn- og helgedagsarbeid. Flertallet anbefaler også at det vurderes om grensen for nattarbeid kan flyttes noe, forutsatt at det ikke får uheldige konsekvenser for liv, helse og sikkerhet.

På spørsmål om en eventuell oppmykning av vilkårene for midlertidig tilsetting, samt en begrensing av retten til å stå i stilling ved tvist om usaklig oppsigelse, er utvalget delt.

Lagt inn 2. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen