Historisk arkiv

Raskere inntektsutjevning for kommunene fra år 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 50/1999
Dato10.05.1999

Kommuneøkonomiproposisjonen 2000 nr. 3

Raskere inntektsutjevning for kommunene fra år 2000

Regjeringen foreslår at løpende inntektsutjevning for kommuner og fylkeskommuner innføres fra 1.1.2000. Inntektsutjevningen mellom skattesvake og skattesterke kommuner skjer dermed fortløpende gjennom året. Tidligere har utjevningen skjedd først to år i ettertid. Dette letter den økonomiske planleggingen for kommunene, og hindrer større likviditetsproblemer på grunn av store svingninger i skatteinntektene.

– Hittil har denne utjevningen vært basert på to år gamle skattetall. Fra 1.1.2000 får vi på plass en løsning for å utjevne skatteinntektene fortløpende gjennom året. Dette gjør økonomistyringen for kommunene lettere – nå vet de at nedgang i skatteinntektene blir kompensert fortløpende, sier Odd Roger Enoksen.

Ordningen vil også dempe svingningene i inntektene til mange av kommunene. Dette skyldes at en reduksjon i skatteinntektene raskt vil bli motsvart av en økning i det inntektsutjevnende tilskuddet. Tilsvarende vil en økning i skatteinntektene raskt bli motsvart av en reduksjon i det inntektsutjevnende tilskuddet.

Kommunene og fylkeskommuner som taper på innføringen av ordningen i 2000 vil kunne få dette delvis kompensert gjennom skjønnsmidler.

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen