Historisk arkiv

Redusert handlingsfrihet i kommunesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi

Redusert handlingsfrihet i kommunesektoren

Oppdaterte anslag i junirapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi viser svake driftsresultat i kommunesektoren i 1998. Årsaken er at driftsutgiftene og spesielt lønnskostnadene, økte mer enn driftsinntektene.

Utvalget anslår nettodriftsresultat i kommunene unntatt Oslo til 2,0 prosent av de samlede driftsinntektene. I kroner betyr dette at driftsresultatet minker fra 5,5 milliarder i 1997 til om lag 2,2 milliarder i 1998. For fylkeskommunene anslås nettodriftsresultat til 0,4 prosent, noe som betyr en nedgang i driftsresultat fra 1, 5 milliarder i 1997 til i underkant av 250 millioner i 1998.

I 1998 ble det utført i overkant av 8 000 flere årsverk i sektoren enn året før. Sysselsettingsveksten trekker aktiviteten opp, det samme gjør en fortsatt betydelig vekst i investeringene. Selv om realinvesteringene ble redusert med 1 prosent i forhold til i 1997, var nivået fortsatt høyt. Investeringsnivået har bl.a. sammenheng med gjennomføring av handlingsplanen for eldre.


Priv. til red.

Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi er et partssammensatt utvalg for rapportering, statistisk bearbeidelse og faglig vurdering av data som gjelder kommuneøkonomien. Kommunal- og regionaldepartementet, Finansdepartementet, Kommunenes Sentralforbund og Statistisk sentralbyrå er representert i utvalget. Nærmere opplysninger ved Utvalgets leder professor Rune Sørensen, Handelshøyskolen BI, tlf. 67 55 72 03 eller ved Thor Bernstrøm i Kommunal- og regionaldepartementet, tlf. 22 24 72 43.

Rapporten ligger på internettadresse: linkdoc016005-990630#dochttp://odin.dep.no/krd/publ/publ.html

Oslo, 2. juli 1999

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen