Historisk arkiv

Reell vekst i kommunesektorens inntekter år 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.48/1999
Dato 10.05.1999

Kommuneøkonomiproposisjonen 2000 nr. 1

Reell vekst i kommunesektorens inntekter år 2000

Regjeringen legger opp til en reell vekst i kommunesektorens samlede inntekter på om lag 1 ¼ prosent fra 1999 til 2000. Dette svarer til om lag 2,5 milliarder kroner. Kommunesektoren disponerer i alt om lag 200 milliarder kroner i 1999.

- Opplegget gir kommunesektoren den kraftigste veksten på flere år. Regjeringen trapper opp innsatsen på høyt prioriterte områder innenfor helsesektoren og eldreomsorgen. Handlingsplanen for eldreomsorgen gjennomføres i tråd med de opprinnelige forutsetningene, det vil si i løpet av perioden 1998-2001. Det kan nå gjøres fordi kommunene har vist stor innsats for de eldre, sier Odd Roger Enoksen.

Handlingsplanene innen psykiatri, kreftbehandling og medisinsk teknisk utstyr til sykehus følges også opp i tråd med forutsetningene. Det meste av inntektsveksten kommer som øremerkede tilskudd til gjennomføring av disse planene og handlingsplanen for eldreomsorgen.

Innenfor et stramt finanspolitisk opplegg foretar Regjeringen klare prioriteringer. For å løse oppgavene innenfor helsesektoren og eldreomsorgen, må kommuner og fylkeskommuner foreta nødvendig omstillinger og effektivisere ressursbruken.

Kommunesektorens frie inntekter (skatter og rammetilskudd) utgjør om lag 140 milliarder kroner. Innenfor den samlede vekstrammen legges det opp til en reell vekst i de frie inntektene på om lag ¼ prosent. Siden en vesentlig del av inntektsveksten kommer som øremerkede tilskudd til handlingsplanene innen eldre og helse, legger dette begrensninger på veksten i de frie inntektene. I kommuneøkonomiproposisjonen for 2001 tar Regjeringen sikte på å legge fram forslag om innlemming av øremerkede tilskudd i inntektssystemet, slik at kommunesektoren kan få større rom til å anvende inntektene i tråd med lokale prioriteringer.

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen