Historisk arkiv

Skattøren ned 1 prosent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 12
Dato: 4. oktober 1999

Skattøren ned 1 prosent

I Kommuneøkonomiproposisjonen ble det varslet uendret reelt nivå på kommunesektorens skatteinntekter fra 1999 til 2000. Utgangspunktet var nivået på kommunesektorens skatteinntekter for 1999 slik det ble anslått i Revidert nasjonalbudsjett i mai. Regjeringen følger opp dette i statsbudsjettet. Det foreslås å redusere skattøren med 1 prosentenhet i 2000 for kommunene og fylkeskommunene samlet.

- Det er nødvendig å redusere skattøren for å unngå en kraftig nedgang i rammetilskuddet. Det ville de skattesvake kommunene tape på , sier Odd Roger Enoksen.

Dersom skattøren ikke blir endret, vil kommunesektorens skatteinntekter bli om lag 4 milliarder kroner høyere i 2000 enn det som ble lagt til grunn i Kommuneøkonomiproposisjonen. Dette skyldes følgende forhold:

  • Anslaget på kommunesektorens skatteinntekter i 1999 er oppjustert med 1,8 milliarder kroner etter Revidert nasjonalbudsjett. I tråd med forutsetningene i Kommuneøkonomiproposisjonen videreføres disse ekstra skatteinntektene ikke til 2000.
  • Forventet vekst i skattegrunnlaget (pga endringer i lønn, sysselsetting) tilsier at kommmunesektorens skatteinntekter ville blitt 0,7 milliarder kroner høyere i 2000 enn i 1999 med uendret skattøre.
  • Foreslåtte endringer i skattesystemet medfører behov for å redusere skattøren tilsvarende 1,5 milliarder kroner. Bortfall av forsørgerfradrag i skatt og økte likningstakster på bolig bidrar til økte skatteinntekter for kommunesektoren, mens økte klasse- og minstefradrag bidrar til reduserte skatteinntekter

Innenfor en gitt ramme for kommunesektorens inntekter i 2000, ville uendret skattøre innebære at rammetilskuddet måtte reduseres med 4 milliarder kroner. Det ville gitt en skjevere inntektsfordeling mellom skattesterke og skattesvake kommuner.

Regjeringens forslag til skattører for personlige skattytere i 2000:

  • Kommuner : 10,85 pst (ned 0,65 prosentenheter fra 1999)
  • Fylkeskommuner: 6,25 pst. (ned 0,35 prosentenheter fra 1999)
Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen