Historisk arkiv

Stor interesse blant kommunene for å delta i forsøk med å motta øremerkede midler som rammetilskudd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 37/1999
Dato: 16.04.99

Stor interesse blant kommunene for å delta i forsøk med å motta øremerkede midler som rammetilskudd

Fristen for å søke om deltakelse i forsøket med tildeling av øremerkede midler som rammetilskudd fra år 2000 gikk ut i påsken. Kommunal- og regionaldepartementet har mottatt om lag 120 søknader fra interesserte kommuner. Det er et krav at søknaden er kommunestyrebehandlet. Flere kommuner har ikke rukket dette innen søknadsfristen, og må derfor ettersende selve vedtaket til departementet.

  • Jeg er svært fornøyd med at så mange kommuner har vist interesse for å delta i dette forsøket, sier kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen. Når vi nå har fått inn så mange søknader gir det et godt utgangspunkt for å gjennomføre et grundig forsøk med et representativt utvalg av kommuner. Formålet med forsøket er blant annet å belyse om rammetilskudd vil gi mer effektiv oppgaveløsning.
  • Jeg ønsker å se både om kommunene kan produsere billigere tjenester og om tjenesteytingen i større grad blir målrettet i forhold til innbyggernes behov. Fordi forsøkskommunene vil få større handlefrihet enn øvrige kommuner, kan vi også kunne se om større rammetilskudd kan vitalisere lokal-demokratiet.

Departementet har etablert kontakt med Statistisk sentralbyrå som vil bistå ved utvelgelsen av de 20 deltakerkommunene og 20 kontrollkommuner. Utvelgelsen skal ta utgangspunkt i de innkomne søknadene og byråets nye kommuneklassifisering som bl.a. grupperer kommunene etter størrelse, geografi og inntekt. I tillegg blir det lagt vekt på om deltakerkommunene ved oppstart av forsøket fører regnskap og rapporterer etter KOSTRA-systemet.

Departementet vil gi en nærmere presentasjon av hvilke tilskudd som skal inngå i forsøket i Kommuneøkonomiproposisjonen i mai. Utvelgelsen av deltakerkommuner og kontrollkommuner vil ventelig være klar før sommeren. Forsøket starter ved årsskiftet og varer i 4 år.

linkdoc016005-070145#docVedlegg: Fylkesvis oversikt over kommuner som har søkt om deltakelse fra år 2000

Lagt inn 16. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen