Historisk arkiv

Utdanningspermisjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 46/1999
Dato. 10.05 1999

Utdanningspermisjon

Regjeringen foreslår en lovfestet rett til utdanningspermisjon for alle arbeidstakere. Dette er et ledd i etter- og videreutdanningsreformen. Lovforslaget omhandler ikke finansiering av reformen. ”

- Kunnskap og kompetanse er nøkkelfaktorer både for næringsutvikling, sysselsetting, videreutvikling av velferdsstaten og aktiv demokratisk deltakelse. Økt kompetanse i arbeidslivet er spesielt viktig i en tid med store krav til omstilling. En rett til utdanningspermisjon vil gi arbeidstakere mulighet til å ta videre utdanning, sier Odd Roger Enoksen.

Det foreslås at arbeidstakere skal gis en individuell rett til inntil tre års permisjon for å ta videre utdanning. Kravet er at arbeidstakerne har vært i arbeidslivet i minst tre år og tilsatt hos den arbeidsgiver de søker permisjon fra de siste to år.

Utdanningspermisjon kan tas ut for å delta i organiserte utdanningstilbud som har en yrkesrelevans.

Permisjon kan ikke kreves på et tidspunkt hvor det vil være til hinder for virksomhetens forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer.

- Målet har vært å fremlegge et balansert lovforslag der man tar hensyn til flere interesser. Vi må både ta vare på behovet for å høyne kunnskapsnivået i samfunnet, og samtidig sikre behovet for en stabil arbeidskraft, sier Enoksen.

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen