Historisk arkiv

”Veksthus” for kunnskapsbedrifter i distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 17
Dato: 4. oktober 1999

”Veksthus” for kunnskapsbedrifter i distriktene

Kunnskaps- og teknologibasert nyskaping er ett av de prioriterte satsingsområdene i statsbudsjettet for 2000. På Kommunal- og regionaldepartementets budsjett foreslås det økt satsing på FORNY-programmet i regi av Norges Forskningsråd (NFR) og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) og en egen satsing på ”veksthus” i regi av Selskapet for industrivekst (SIVA).

- Det er viktig å stimulere fremveksten av nye kunnskapsbaserte bedrifter også i Distrikts-Norge, fremholder kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen.

Regjeringen foreslår å bevilge 18 millioner kroner i statsbudsjettet for 2000 til etablering av ”veksthus” i tilknytning til ulike regionale nyskapingsmiljø. Det vil bli lagt særlig vekt på å etablere veksthus-virksomhet og nettverk som kan utvikle og spre kompetanse og teknologi til bedrifter i Distrikts-Norge. Her vil bedrifter som satser på teknologi naturlig stå sentralt. Veksthusene vil stille lokaler til disposisjon for nyskapingsbedrifter og bedrifter under etablering.

I en startfase får bedriftene særskilt oppmerksomhet, rådgivning og bidrag til dekning av husleie og andre infrastrukturkostnader, tilpasset bedriftenes økonomiske evne. Erfaringene viser at kompetent rådgivning, oppfølging og nettverk til kompetansemiljøer, bedriftspartnere og investeringsmiljøer har stor betydning for en vellykket etablering.

- Her ligger et stort potensial for å utvikle attraktive bedrifter for dagens ungdom, sier kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen.

Den internasjonale konkurransen øker og endringene i norsk næringsliv skjer hurtig. Et hovedtrekk i utviklingen er at næringslivet endres fra hovedsakelig å bestå av ressursbaserte bedrifter til en større andel kunnskapsbaserte bedrifter. Mange av de kunnskapsbaserte bedriftene blir etablert på det sentrale Østlandsområdet .

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen