Historisk arkiv

Videreføring av bevilgningen til nasjonale minoriteter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 18
Dato: 4. oktober 1999

Videreføring av bevilgningen til nasjonale minoriteter

Regjeringen foreslår en videreføring av bevilgningen på 2,5 millioner kroner knyttet til nasjonale minoriteter i forslag til statsbudsjett for 2000. Bevilgningen har bidratt til at de nasjonale minoritetene har oppnådd økt synliggjøring i den offentlige debatt, samt økt kulturell mobilisering i egne rekker.

Norge ratifiserte Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter 17. mars 1999. Stortinget har slått fast at samer, kvener, romanifolket (tatere/de reisende), rom ( sigøynere), skogfinner og jøder anses å oppfylle kriteriene for å være nasjonale minoriteter. Sametinget har imidlertid uttalt at de ikke ser seg tjent med å omfattes av konvensjonen, da samenes rettigheter etter en ILO-konvensjon om urfolk går lengre enn de rettigheter som følger av rammekonvensjonen.

I 1999 ble bevilgningen økt fra 764 000 kroner til 2,5 millioner kroner. Dette medførte en tredobling av bevilgningen til dette formålet. Som en oppfølging av Norges ratifikasjon av rammekonvensjonen foreslår Regjeringen å videreføre bevilgningen på 2,5 millioner kroner for 2000. Regjeringen tar sikte på å etablere en helhetlig politikk overfor nasjonale minoriteter. For å markere dette foreslår Regjeringen videre at det opprettes en egen programkategori for bevilgningen.

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen