Historisk arkiv

Kollektiv oppreisning for samene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 01/2000
Dato: 03.01.2000

Kollektiv oppreisning for samene

Statsminister Kjell Magne Bondevik kunngjorde i sin nyttårstale at Regjeringen vil foreslå at det opprettes et eget fond, som en kollektiv erstatning for de skadene fornorskingspolitikken har påført det samiske folket. Regjeringen vil foreslå at det opprettes et fond med en grunnkapital på 75 mill. kr, som skal forvaltes av et styre oppnevnt av Sametinget.

- Avkastningen skal i første rekke brukes til språk- og utdanningstiltak. Formålet med fondet er ikke å yte individuell kompensasjon til enkeltpersoner som har lidt tap på grunn av myndighetenes fornorskingspolitikk, presiserer statssekretær Johanne Gaup i Kommunal- og regionaldepartementet.

Tidligere fornorskingspolitikk har ført til et sterkt press på samisk språk og kultur. Som følge av denne politikken er blant annet det samiske språket og kulturen sterkt truet, spesielt i sør-, lule- og sjøsamiske områder. Fornorskingspolitikken medførte også at mange samer fikk en mangelfull skolegang.

Ikke individuel kompensasjon

- Etter Regjeringens vurdering er det nødvendig at det blir tatt et oppgjør med fornorskingen. Hele den samiske kulturen er påført skader av fornorskingen. Regjeringen mener derfor det vil være riktig at en beklagelse for fornorskingen og en form for erstatning gis kollektivt til samene, og at det derfor opprettes et fond for hele den samiske befolkningen. Det tas ikke sikte på å yte individuelle kompensasjoner, sier statssekretær Johanne Gaup.

Styrking av samisk språk og kultur

Formålet med det foreslåtte fondet er å lette situasjonen for det samiske folket ved å styrke samenes muligheter for å bruke eget språk og for å dyrke egen kultur. I første rekke bør derfor språk og utdanning/opplæring tilgodeses. Dette vil kunne bidra til å legge grunnlaget for en positiv utvikling av samisk språk og kultur i framtiden. Opprettelse av et slikt fond vil markere at norske myndigheter tar avstand fra tidligere fornorskingspolitikk, og det vil være en forsikring om at dette ikke skal skje igjen.

Lagt inn 3. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen