Historisk arkiv

Kommunalministeren ønsker: Styrket samarbeid med partene på arbeidslivsområdet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 10/2000
Dato: 23.2.2000

Kommunalministeren ønsker:

Styrket samarbeid med partene på arbeidslivsområdet

- Vi må i årene framover kjempe hardt for å opprettholde og videreutvikle et solidarisk samfunns- og arbeidsliv hvor det enkelte menneske ikke blir et offer i en uheldig utvikling. Ser vi på den enkelte arbeidstaker, det enkelte menneske, som den viktigste verdi for samfunnet og fellesskapet, må vi ta konsekvensen av dette og føre en aktiv og bevisst politikk. Vi kan ikke akseptere at politikken bare blir en tilpasning til utviklingen, sa kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen på en konferanse om europeisk og norsk arbeidsliv, arrangert av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) onsdag.

- Det er ingen hemmelighet at jeg som senterpartistatsråd mener at EU med sin markedsliberalisme fokuserer for ensidig på konkurransefrihet og økonomisk fortjeneste. Dette gir en skjev fordeling av makt, kapitalstrømmer utenfor nasjonalstatens kontroll og økte forskjeller både i og mellom land, sa statsråden.

I sitt foredrag på konferansen var Enoksen ellers opptatt av å styrke dialogen med partene i arbeidslivet om arbeidslivspolitikken. Foranledningen er ikke minst at flere av de sentrale norske arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, bl.a. LO, NHO og AF, gjennom sine europeiske organisasjoner nå har vel så stor tilgang på informasjon og innflytelse på deler av EUs lovgiving på arbeidslivsområdet som det myndighetene har. Gjennom Amsterdamtraktaten har de europeiske partene rett til å framforhandle rammeavtaler som senere kan bli allmenngjort til direktiver og således også bli norsk lov gjennom EØS-avtalen.

Siden de EØS-relevante temaene på arbeidslivsområdet særlig omfatter arbeidsrett, arbeidsmiljø og sikkerhet som forvaltes av Kommunal- og regionaldepartementet, forslo Enoksen at det framover holdes halvårlige møter mellom kommunalministeren og partene. I tillegg bør det holdes mer jevnlige møter på embetsnivå knyttet til de enkelte avtaler, direktiver og lignende. Møtene skal ha en åpen dagsorden som er kjent for alle, og alle sentrale parter i arbeidslivet skal inviteres.

- Jeg håper på et godt samarbeid hvor hovedsiktemålet må være å ivareta og fremme norske interesser og synspunkter på en best mulig måte, slik at vi sammen - fra våre respektive ståsteder - kan fortsette utviklingen av et arbeidsliv i Norge som vi alle er tjent med, avsluttet statsråd Enoksen.