Historisk arkiv

Leier skal ikke betale gebyr på depositum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr. 06/2000
Dato: 03.02.2000

Leier skal ikke betale gebyr på depositum

I følge oppslag i morgennyhetene på radio 3.2.2000 krever Sparebankforeningen at leier av bolig betaler et gebyr på 500 kr for å opprette en depositumskonto. Forbrukerrådet sier at dette er ulovlig. KRD er enig med Forbrukerrådet i at dette er ulovlig. Et eventuelt gebyr for å opprette slik konto må dekkes av utleier.

Etter den nye husleieloven (§ 3-5) kan partene avtale at leier til sikkerhet for skyldig leie, skader på eiendommen m.m. innbetaler et depositum på inntil 6 x månedsleien. Beløpet skal settes på særskilt konto i finansinstitusjon for eksempel en bank.

Leier av bolig kan ikke avkreves andre pengebeløp enn leiesummen, utgifter til forbruk av elektrisitet og brensel, depositumsbeløp og garantibeløp. Andre utgifter må utleieren betale – det følger av § 3-7 i den nye loven. Dette innebærer at utleieren også må betale eventuelle gebyrer for å opprette depositumskonto. I proposisjonen som lå til grunn for den nye loven er dette uttrykt slik: ”…Bestemmelsen må også forstås slik at det ikke vil være adgang til å belaste leier med omkostninger i forbindelse med opprettelse av leiekontrakt eller depositumskonto.” (Ot prp nr 82 1997-98 side 172).

Lagt inn 4. februar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen