Historisk arkiv

Lovutvalg skal utrede lov mot etnisk diskriminering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 03.03.2000.

Pressemelding

Nr.: 15/2000
Dato: 03.03.2000

Lovutvalg skal utrede lov mot etnisk diskriminering

Regjeringen har i dag oppnevnt et lovutvalg som skal utrede en lov mot etnisk diskriminering. Utvalget skal ledes av professor dr. juris. Gudrun Holgersen ved Universitetet i Bergen. Utvalget skal levere sin utredning til Kommunal- og regionaldepartementet innen ett år.

- I dag finnes det enkelte lovbestemmelser mot etnisk diskriminering på avgrensede saksområder. Det er imidlertid sjelden at disse bestemmelsene blir prøvet for domstolen. De grupper som bestemmelsene er ment å beskytte, opplever i liten grad at de har et reelt vern mot diskriminering. Regjeringen ønsker derfor å vurdere hvordan det rettslige vernet mot etnisk diskriminering kan styrkes, sier kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen.

Utvalget skal blant annet vurdere de ulike sanksjonsmulighetene og hvordan de kan håndheves. I tillegg skal utvalget utrede hvordan FNs rasediskrimineringskonvensjon kan innarbeides i norsk rett.

- Utvalget er sammensatt av personer med juridisk kompetanse og kompetanse innen menneskerettigheter. LO og NHO er representert i utvalget. Det er lagt vekt på at utvalget skal ha legitimitet i grupper som erfaringsmessig risikerer å bli utsatt for etnisk diskriminering, sier Enoksen.

Medlemmene i utvalget er:

  1. Professor dr. juris. Gudrun Holgersen, Juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen (leder for utvalget) (Bergen).
  2. Advokat Ronald Craig, rådgiver ved Senter mot etnisk diskriminering (Oslo).
  3. Advokatfullmektig Jon Bernard Henriksen, Advokatfirma Haugen (Oslo).
  4. Student Selma Ilyas, Universitet i Oslo, Juridisk fakultet (Oslo).
  5. Sekretær Liv Undheim, LO (Oslo).
  6. Advokat Johan Øydegard, NHO (Oslo).
  7. Spesialrådgiver Jan Erik Helgesen ved Utenriksdepartementet (Oslo).
  8. Doktorgradsstipendiat Gro Nystuen, ved Universitetet i Oslo, Juridisk fakultet Institutt for menneskerettigheter (Bærum).