Historisk arkiv

Barnehøring 98 - "Bli kjent møte"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad

Barnehøring 98 - "Bli kjent møte"

Oslo, 9. desember 1998

Statsrådens ansvarsområder

Som kommunal- og regionalminister er jeg det medlemmet av regjeringen som har ansvar for Kommunal- og regionaldepartementets saker. Kommunal- og regionaldepartementet, eller KRD, er et stort departement med et bredt ansvar. Det er 265 mennesker som jobber hos oss. Som navnet tilsier, arbeider vi med ting som foregår i kommunene og i regionene i Norge. Departementet fyller forresten 50 år i år, og vi har nettopp hatt stor jubileumsfest. Da det ble opprettet i 1948, hadde departementet bare ansvar for saker som gjaldt arbeids- livet, i tillegg til økonomien i og styringen av kommunene. I dag er det 7 avdelinger i KRD som jobber med nokså ulike områder. I tillegg har mange av avdelingene ansvar for det vi kaller underliggende, eller ytre, etater. Husbanken og Utlendingsdirektoratet er noen av de største og mest kjente av disse etatene. Jeg skal kort nevne alle avdelingene i KRD og forsøke å forklare litt om hva de driver med. Hvis dere vil vite mer om departementet, har vi tatt med noen hefter som dere kan få etterpå.

Arbeidsmiljø- og sikkerhetsavdelingen har oppgaver som er knyttet til sikkerhet på arbeidsplassene og de skal passe på at lover og regler sørger for at folk har det bra der de jobber. Dere har sikkert opplevd at noen arbeidsgrupper streiker, for eksempel i forbindelse med lønnsoppgjør. Hvis streiken kan føre til fare for liv og helse, iverksetter regjeringen tvungen lønnsnemnd. Arbeidet med en slik tvungen lønnsnemnd er det Arbeidsmiljø- og sikkerhetsavdelingen som gjør. Avdelingen skal også forsøke å få ned tallet på branner, eksplosjoner og andre alvorlige ulykker.

Bolig- og bygningsavdelingen skal finne ut hvordan vi kan øke byggingen av boliger. I tillegg skal de forsøke å finne ut hvordan vi kan hjelpe de som har det vanskelig og som har lite penger, slik at også de kan få et sted å bo. Avdelingen arbeider også med å utvikle gode og trygge boligområder i de store byene. Videre har Bolig- og bygningsavdelingen ansvar for mange lover og regler, blant annet lov om tivoli og lekeparker!

Regionalpolitisk avdeling skal sørge for tiltak som fører til at det bor folk i alle deler av Norge og som fører til at folk trives der de bor. Avdelingen skal blant annet passe på at det finnes muligheter for å få arbeid i alle deler av landet. Det er for eksempel mulig å motta økonomisk støtte for å få satt i gang nye arbeidsplasser i distriktene.

Innvandringsavdelingen har ansvar for mottak av asylsøkere og for at de asylsøkerne som får lov til å bli i Norge får et sted å bo i kommunene. Avdelingen skal også bidra til at innvandrere og flyktninger har de samme muligheter, rettigheter og plikter i det norske samfunnet som andre innbyggere. Jeg kan i tillegg nevne at avdelingen jobber mye med spørsmål knyttet til rasisme og diskriminering.

Kommunalavdelingen skal blant annet se på hvordan staten fordeler penger fra statsbudsjettet mellom kommunene og hvordan kommunene bruker disse pengene. Denne avdelingen har også ansvar for mange lover, for eksempel valgloven. Det er Kommunalavdelingen som står bak alle valgene vi har i Norge, blant annet kommune- og fylkestingsvalget som skal foregå til høsten.

Plan- og administrasjonsavdelingen sørger for at alt som foregår i departementet gjøres på en skikkelig måte. De skal blant annet holde oversikten over pengene våre og samordne arbeidet med KRDs del av statsbudsjettet som blir laget hvert år.

Samepolitisk avdeling skal bidra til at samene kan beholde og styrke sin kultur, sitt språk og sitt nærings- og samfunnsliv. Avdelingen er regjeringens kontaktledd til Sametinget og til den samiske befolkning.

I tillegg til alle disse avdelingene, har jeg to statssekretærer, to politiske rådgivere og en departementsråd til å hjelpe meg i jobben min.

Dette tror jeg skulle holde for i dag og nå har jeg sikkert brukt mer tid enn jeg skulle. Jeg regner med å få nok av spørsmål å besvare til fredag og gleder meg til å treffe dere igjen. Takk for meg!

Lagt inn 15. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen