Historisk arkiv

Distriktskvinnenes år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Politisk rådgiver Inge Bartnes

Distriktskvinnenes år

Innlegg på prosjekt Kystfarts besøk i Stakkvik, Karlsøy, 28. mai 1999

– Fra vår side dreier Distriktskvinnenes år seg om å sette søkelyset på de sider av samfunnet som ikke makter å tilfredsstille kvinners krav om å få brukt seg sjøl fullt ut. Det er en viktig politisk oppgave.

Viktigste målgruppe

Vår distriktspolitikk peker ut kvinner og ungdom som de viktigste målgruppene. Dette fordi Distrikts-Norges framtid avhenger av deres veivalg. Men også for å legge til rette for at disse gruppene skal kunne velge det gode liv i utenfor de store bysentraene. Det er lenge siden distriktene ubekymret kunne la ungdommen, og særlig jentene, reise for aldri å komme tilbake.

Offensiv politikk

Vi ønsker å møte utviklingen offensivt. Derfor er vår distriktspolitikk mer enn noen gang innrettet mot den menneskelige faktor. På vår vei inn i en mer kunnskapsbasert økonomi må vi ta i bruk hele vår menneskekapital.

Både i arbeidsliv og samfunnsliv er det mange områder der kvinners ressurser er oversett. Kanskje gjelder dette ikke Distrikts-Norge spesielt. Men det er viktig at særlig de unge jentene blir gjort oppmerksom på hvilke muligheter Distrikts-Norge representerer for dem.

Mer bruk av kvinners ressurser i Distrikts-Norge

Troms har mange små samfunn som sliter med fraflytting og uttynning. Men dette kysttoktet er et levende bevis på at det eksisterer en unik kraft og livsnerve i landsdelen. Programmet viser at det har foregått en utrolig mobilisering blant alle grupper, unge og gamle.

Ideen bak Distriktskvinnenes år har på mange måter samme utgangspunkt. Det overordnede målet er å bidra til økt bruk av kvinners ressurser i Distrikts-Norge. Året gir oss en mulighet til å vise det positive, de gode erfaringene og eksemplene på at aktiv innsats nytter.

Det var Stortinget som tok initiativet til et Distriktskvinnenes år i 1999 overfor mitt departement. Det ble understreket at det er viktig å satse på kvinner som selv satser og bor i distriktene. Hele regjeringen står nå bak, og vi samarbeider tett med flere andre departement, SND, Statens Landbruksbank og stiftelsen Kvinner Viser Vei.

Profilering, men ikke bare det

Distriktskvinnenes år er først og fremst en holdningsrettet markering. Det er likevel viktig å understreke at dette ikke er en ren kampanje. Vi ønsker å gi den distriktspolitiske kvinnesatsingen et ekstra løft ved inngangen til et nytt årtusen. Det holdningsarbeidet som blir gjort i Distriktskvinnenes år vil bidra til å synliggjøre bredden av kvinners kompetanse og ressurser, samt utfordre både kvinner og menn til å tenke gjennom sine holdninger.

Sentrale målgrupper i markeringen er de som tar beslutninger i politikk og administrasjon, i næringsliv og organisasjoner. Disse spiller selvsagt en viktig rolle i utformingen av distriktspolitikken lokalt, regionalt og sentralt, og for kvinnenes muligheter til å bruke sine ressurser i arbeids- og samfunnslivet. Vi ønsker å utfordre disse beslutningstakerne til å vurdere egen politikk og praksis med kritisk blikk.

Kritikere

Kritikere av denne markeringen vil si - og sier - at det ikke er holdningsskapende arbeid som gir arbeidsplasser og bosetting. De etterspør konkrete tiltak fulgt opp med penger. Men det har vi selvsagt også. I distriktspolitikken må vi tenke langsiktig, og kvinner er og vil fortsatt være er en sentral målgruppe for en rekke virkemidler.

Det gjelder for eksempel kommunale næringsfond, etablererstipend, nettverkskreditt, distriktsutviklingstilskudd, som er et tiltak som i stor grad benyttes av kvinner, og til kompetansetiltak overfor kvinner.

Attraktive arbeidsplasser

Arbeidsmuligheter og bostedsvalg er to ting som henger sammen. Vi setter mye ressurser inn på å bidra til utviklingen av attraktive arbeidsplasser og jobbmuligheter for begge kjønn. Vi tror at det skal gå an å stimulere til gode, lokale næringsmiljøer i såkalte næringshager. Det er Selskapet for industrivekst, SIVA, som har gått inn i dette arbeidet med stor glød og med et våkent blikk for at særlig kvinner skal finne disse attraktive.

Mer kunnskap

Vi vil benytte dette året til å få fram mer kunnskap om tema som har betydning for den videre utvikling av kvinneperspektivet i distriktspolitikken. Vi har satt i gang en bred evaluering av kvinnesatsingen gjennom mange år. Denne utføres av Nordlandsforskning, og hovedfunnene vil bli presentert på Kvinner Viser Vei-messen på Hamar i august. Med tanke på framtida vil vi finansiere et prosjekt ved Finnmarksforskning, der det skal utvikles scenarier knyttet til kvinners situasjon i Distrikts-Norge i år 2010.

Forbedringer

I markeringen av Distriktskvinnenes år ønsker vi å peke på behov for forbedringer i den generelle politikken og i virkemiddelapparatet, ikke bare på de særskilte ”kvinnetiltakene”.

Det er mitt oppriktige ønske at de mange arrangementene rundt omkring i landet vil kunne komme opp med både konstruktiv kritikk og ikke minst forslag til nye grep og løsninger.

Lagt inn 3. juni 1999 av linkdoc099005-992460#docStatens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen