Historisk arkiv

F-047-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Videregående opplæring Fylkeskommunalt eide resurssentre -Elev-/Privatiststatus (28.05.98)

Rundskriv F-047-98

Saksnr. 98/1732

98/1732

Fylkeskommunene
Statens Utdanningskontorer

Videregående opplæring
Fylkeskommunalt eide resurssentre -Elev-/Privatiststatus

Forskrift 26. juni 1995 nr 676 (vurderingsforskriften) skiller mellom elever og privatister. Det er kun elever som får standpunktkarakterer, jf forskriftens § 2-3.

Departementet er kjent med at det hersker en viss tvil om når ressurssentrene kan gi sine kursdeltagere elevstatus. I det følgende vil vi gjøre rede for reglene for å gi slik status.

Andre problemstillinger tilknyttet ressurssentrenes virksomhet vil ikke bli berørt i dette rundskrivet.

Vilkår for å gi elevstatus:

1.Virksomheten må være en av følgende:

  • Fylkeskommunal videregående skole
  • Ressurssenter som er en del av en fylkeskommunal skole, hvor rektor har det overordnede pedagogiske og administrative ansvaret for ressurssenteret
  • Statlig videregående skole
  • Privatskole godkjent etter privatskoleloven
  • Offentlig godkjent studieforbund etter voksenopplæringsloven § 8

2. Opplæringen må være gratis for eleven, med visse unntak for godkjente private skoler

3.Opplæringen må følge læreplanene for videregående opplæring - enten gjennom et fulltidsløp eller et komprimert løp (jf forskrift 10. nov. 1993 nr 1164 (inntaksforskriften) § 10-2).

Det er bare ved opplæring der disse tre vilkårene er oppfylt at deltagerne kan gis elevstatus. Ellers gis deltagerne privatiststatus.

Lov om videregående opplæring (lvgo) og lovens forskrifter gjelder ikke for oppdragsundervisning og salg av tjenester i den videregående skolen, jf lvgo § 1 sjette ledd. De som får opplæring gjennom slik virksomhet får derfor ikke elevstatus.

Det er ikke adgang til å kreve betaling for opplæring som faller inn under fylkeskommunenes pålagte opplæringsansvar, jf lvgo § 35 tredje ledd. Fylkeskommunene kan ikke omgå disse bestemmelsene ved å legge den pålagte opplæringen til et ressurssenter.

Avgjørelsen av om en deltager ved et ressurssenter får elevstatus vil bero på en konkret vurdering i forhold til de ovennevnte vilkår og momenter. Ulike organisasjonsformer vil ha betydning i vurderingen. Dette kan også medføre at deltagerne på en del av ressurssenterets virksomhet får elevstatus, mens de på en annen del får privatiststatus.

Med hilsen

Jan Ellertsen e.f.
fung. ekspedisjonssjef
Tone Loge
underdirektør
Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen