Historisk arkiv

Rundskriv F-033-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Nivåbasert norskopplæring for voksne innvandrere, flyktninger og asylsøkere (06.03.98)

RUNDSKRIV F- 33/98

06.03.98

  • Statens utdanningskontor
  • Kommuner
  • Fylkeskommuner
  • Folkehøgskoler
  • Pedagogisk-psykologiske tjenestekontor
  • Studieforbund
  • Voksenopplæringsforbundet
  • Norsk Voksenpedagogisk Forskningsinstitutt
  • Statens ressurs- og voksenopplæringssenter
  • Kommunerevisjoner
  • Fylkesrevisjoner

Nivåbasert norskopplæring for voksne innvandrere, flyktninger og asylsøkere

Bakgrunn

Ved behandling av linkdoc036005-040001#docSt meld nr 17 (1996-97) Om innvandring og det flerkulturelle Norge vedtok Stortinget at opplæringen i norsk med samfunnskunnskap for voksne innvandrere og flyktninger skulle styrkes og legges om fra en timebasert til en nivåbasert modell. Denne omleggingen er ved behandlingen av St prp nr 1 (1997-98) vedtatt igangsatt fra 1.1.1998.

Nivåbasert norskopplæring

Fra 01.01.1998 får voksne innvandrere, inkludert flyktninger og asylsøkere (gruppa omtales heretter som voksne innvandrere) opplæring i norsk med samfunnskunnskap opp til et visst nivå av språkferdigheter men foreløpig likevel innenfor en viss timeramme.

Nivåbasert norskopplæring må inntil videre følge Rammeplan i norsk med samfunnskunnskap for fremmedspråklige voksne, F-2923 eller F-2923 N, og gis som en overgangsordning. Departementet arbeider nå med en modulstrukturert plan med delprøver som skal nyttes i løpet av opplæringsperioden. Planen forutsettes å foreligge til skolestart høsten 1998.

Det nivået på språkferdigheter som man regner er nødvendig for videre utdanning og arbeid, er foreløpig fastsatt til 220 poeng på Språkprøven i norsk for fremmedspråklige voksne. Nivåbasert opplæring innebærer at deltakeren skal kunne få opplæring inntil han når dette nivået.

Innenfor ny nivåbasert undervisningsmodell har departementet utifra en helhetsvurdering likevel funnet å sette følgende maksimums timerammer:

  • 3000 timer for personer med liten eller ingen skolebakgrunn
  • 850 timer for personer som har en skolebakgrunn på tilnærmet norsk grunnskolenivå.

Deltakere som når det fastsatte nivået før de har nyttet 500 timer, skal få anledning til å fortsette undervisningen opp til denne timerammen dersom de ønsker det.

Språkprøve

Nivået fastsettes gjennom Språkprøven i norsk for fremmedspråklige voksne.

Det forutsettes at deltaker og lærer i samarbeid avgjør når deltakeren skal gå opp til Språkprøven. Alle deltakere som ønsker det skal imidlertid få mulighet for å ta 500 timer opplæring før de melder seg til prøven.

Våren 1998 avholdes prøven 16. mars og 8. juni, jf informasjonsbrosjyre fra Folkeuniversitetet/Norsk språktest med informasjon om påmelding m.v.

Språkprøven vil bli videreutviklet i samsvar med de mål den nye planen setter for opplæringen.

Språkprøven er gratis første gang. Deretter må deltakerne betale en egenandel på kr 500,-.

Målgruppe

Opplæringen omfatter voksne innvandrere (dvs personer som har et annet morsmål enn dansk, svensk, norsk eller samisk) som ikke tidligere har brukt sin timeramme, de som er i opplæring, samt de som har kommet/kommer til landet etter 31.12.97.

Personer som avsluttet opplæringen i norsk med samfunnskunnskap før 31.12.97, skal ikke få tilbud om nivåbasert opplæring.

De som tas inn i opplæringen, skal ha gyldig oppholdstillatelse eller være asylsøkere. Det skal ikke gis opplæring i norsk med samfunnskunnskap til utdanningssøkende eller til personer som er tatt inn som elever i andre skoleslag.

Tilrettelegging

Norskopplæringen skal ta utgangspunkt i deltakernes utdannings- og språkbakgrunn, samt deres planer og muligheter for utdanning i Norge. Det skal foretas en kartlegging av deltakernes bakgrunn og opplæringsønsker før undervisningen settes i gang.

Kommunen har ansvar for kartleggingen, men kan dersom det er hensiktsmessig overlate gjennomføringen av kartleggingen til kursarrangøren som i samarbeid med deltakeren finner fram til det aktuelle tilbudet.

Vedlagte skjema kan nyttes til kartlegging.

I heftet “Norsk med samfunnskap for fremmedspråklige voksne - Retningslinjer og veiledning” (F-3081) som er under revisjon, vil det bli gitt veiledning om bl a gruppestørrelse, gruppesammensetning og undervisningshyppighet.

Det må legges stor vekt på at deltakerne får tilbud som er tilpasset deres opplæringsbehov og -nivå. En forutsetning for tilpassede og effektive opplæringstilbud er at det gis undervisning i mest mulig homogene grupper.

Tilbud der teoretisk og praktisk bruk av språket kombineres, gir for mange det beste undervisningsutbytte. Det er derfor viktig at undervisnings-, arbeidsmarkedsmyndighetene og/eller andre etater samarbeider om opplæringstilbud. I opplæringsperioden må det legges vekt på at deltakerne får anledning til å snakke norsk og uttrykke seg gjennom naturlige samtaler. Kontakt med norske utenom selve opplæringssituasjonen vil derfor være av stor betydning for at deltakerne skal kunne bruke språket.

Igangsetting av undervisningen

Kommunene har ansvar for at voksne innvandrere får undervisningstilbud så snart som mulig og senest tre måneder etter at de har kommet til landet. Departementet er klar over at det i enkelte tilfeller kan være vanskelig å skaffe undervisningslokaler og lærere. Dersom det ikke er gitt undervisningstilbud innen tre måneder etter at innvandrerne har kommet til kommunen, skal dette rapporteres til Statens utdannningskontor i fylket. Kommunen skal oppgi grunnen til at undervisningsstart utsettes.

Statens utdanningskontor skal i så fall meddele dette til departementet i sin årlige tilstandsrapport.

Krav til deltakerne

Det forutsettes at voksne innvandrere melder seg til opplæringstilbudet i norsk med samfunnskap og at de møter til den undervisningen de får tilbud om. Dersom en deltaker finner at kurset ikke er tilpasset nivå og opplæringsbehov, skal deltakeren melde dette til lærer som skal være behjelpelig med å finne fram til et annet tilbud som passer bedre.

Ved undervisningsstart må deltakerne gjøres oppmerksom på de regler som gjelder for deltakelse og frammøte. Informasjonen må gis på en slik måte at deltakerne er klar over at det også innebærer forpliktelser fra deres side å delta i opplæringstilbudet.

Tilbudet skal være gratis for deltakerne.

Satser for undervisning i norsk med samfunnskunnskap

For 1998 er tilskuddet til opplæringen i norsk med samfunnskunnskap for voksne innvandrere kr 335,- pr undervisningstime og kr 16,- pr time pr deltaker.

Tilskuddet er ment å nyttes til lærerlønn med sosiale utgifter, læremidler, administrasjon, samt i rimelig grad utgifter til transport og barnepass i forbindelse med undervisningen.

Når det gjelder regelverket som omhandler tilskuddsordningen, frammøte, fravær m.v. vises det foreløpig til F-3081. Den reviderte utgaven av heftet vil foreligge i løpet av 1998.

Med hilsen

Petter Skarheim e.f.
ekspedisjonssjef

Torunn Westli
underdirektør

Vedlegg

Lagt inn 19. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen