Historisk arkiv

Rundskriv F-035-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Tilskudd til ekstra språkopplæring 1998 kap 0231 post 65 (25.03.98)

Rundskriv F-035-98

Saksnr. 98/3086

25.03.1998

Fylkeskommunene Private videregående skoler Statens ressurs- og voksenopplæringssenter Statens utdanningskontorer

Tilskudd til ekstra språkopplæring 1998 kap 0231 post 65

Stortinget har for 1998 bevilget midler til tilskudd til ekstra språkopplæring av fremmedspråklige elever/lærlinger i videregående opplæring. Hensikten med tilskuddsordningen er at fremmedspråklige som har liten eller ingen opplæring i norsk grunnskole, skal få ekstra språkopplæring slik at de kan få bedre mulighet til å gjennomføre videregående opplæring.Med fremmedspråklige menes elever/lærlinger som har et annet morsmål enn norsk, samisk, svensk eller dansk.

Tilskuddet kan brukes til støtteundervisning i og på norsk eller morsmål, i engelsk, til tolæresystem, egne grupper eller klasser eller egne innføringskurs i fylkeskommunale, private og statlige skoler

Kriterier for tildeling av tilskudd

Ordningen gjelder fremmedspråklige elever/lærlinger som har permanent eller midlertidig oppholdstillatelse i Norge.

Elever/lærlinger som ikke omfattes av tilskuddsordningen er:

  • elever/lærlinger som har hatt ekstra språkopplæring i grunnskolen i 3 år eller mer. Med ekstra språkopplæring menes opplæring i norsk som andrespråk, morsmål og tospråklig fagundervisning.
  • elever/lærlinger som er født i Norge.
  • elever/lærlinger som har oppholdt seg i landet i 10 år eller mer etter fylte 16 år.
  • elever/lærlinger som har sitt opphold begrenset til videregående opplæring i Norge før de vender tilbake til hjemlandet.

Beregning og utbetaling av tilskudd

Satsen for statstilskudd til ekstra språkopplæring for 1998 er fastsatt til kr 285 pr. time.
Tilskuddet gis med 67 timer pr. årselev for de 20 første elevene. For elevtall over 20 gis det tilskudd med 33 timer pr. årselev.

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet tar sikte på å utbetale statstilskuddet for vårhalvåret innen utgangen av 1. halvår 1998 og for høsthalvåret innen utgangen av 2. halvår 1998. Tilskuddet utbetales med 7/12 for vårhalvåret og 5/12 for høsthalvåret.

Vilkår for tildeling av tilskudd

Skoleeier skal gi opplysninger om hver enkelt elev/lærling. Vedlagte skjema benyttes for opplysning om navn, fødselsdato, fødested, tidspunkt for ankomst til landet, antall år ekstra språkopplæring i grunnskolen og beskrivelse av hva slags tilbud eleven/lærlingen får. Telletidspunktet for vår- og høsthalvåret skal referere seg til situasjonen henholdsvis per 1. april og per 1. oktober

Frist for innsending av refusjonskrav våren 1998 fra fylkeskommunen til Statens utdanningskontor er 20. april 1998. Etter gjennomgang og kontroll av elevlister og krav har utdanningskontorene frist til 8. mai 1998 for innsending til departementet. For undervisning som starter i løpet av høsten 1998, er tilsvarende frister satt til henholdsvis 15. oktober og 2. november 1998

Private skoler sender refusjonskrav på samme måte som de fylkeskommunale skolene til Statens utdanningskontor innen de samme frister.

Opplæring i samisk

Det gis tilskudd til opplæring i samisk etter samme satser som for fremmedspråklige elever/lærlinger. Tilskudd til opplæring i samisk gis til alle elever som tar samisk, uansett nivå. Det skal spesifiseres på hvilket nivå opplæring gis (samisk som førstespråk, samisk som andrespråk, samisk som B-språk, samisk som C-språk).

Kontroll

For de fylkeskommunale skolene må kravet være attestert av fylkesrevisor. For de andre skolene må kravet være attestert av skolens revisor. Revisors attestasjon skal gjøres i egen revisorerklæring der det framgår hvilke revisjonshandlinger som er utført for å bekrefte at elevtallet er korrekt etter de retningslinjer som er gitt i rundskrivet

Dersom det avdekkes uregelmessigheter i de vilkår som stilles for å få tilskudd, kan departementet holde tilbake tilskudd. Ved feil i utbetalingene kan det gjøres avregning i påfølgende periode.

Departementet og Riksrevisjonen kan kontrollere om fylkeskommunene/skolene har oppgitt korrekt grunnlag for beregning av tilskudd og at tilskuddet blir brukt etter forutsetningene, jf bevilgningsreglementets § 17.

Med hilsen

Jan Ellertsen
avdelingsdirektør
Margaret Westgaard

Vedlegg: Skjema for opplysninger om fremmedspråklige elever/lærlinger

Kopi: Riksrevisjonen, Postboks 8130 Dep, 0032 Oslo

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen