Historisk arkiv

Rundskriv F-039-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Eksamensrettet grunnskoleopplæring for innvandrere i alderen 16-20 år

Rundskriv F-039-98

Saksnr. 98/5694

16.04.99

Dette rundskrivet må ses i sammenheng med F-001-97

Statens utdanningskontorer Kommuner Fylkeskommuner Kommunenes Sentralforbund Studieforbund Folkehøgskoler Pedagogisk-psykologiske tjenestekontorer Statens ressurs- og voksenopplæringssenter Norsk voksenpedagogisk forskningsinstitutt

Eksamensrettet grunnskoleopplæring for innvandrere i alderen 16-20 år

Som oppfølging av St meld nr 17 (1996-97) Om innvandring og det flerkulturelle Norge er det i St prp nr 1 (1997-98) for Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet bevilget midler over kap 0250 post 62 til eksamensrettet grunnskoleopplæring for innvandrere og flyktninger (heretter omtalt under ett som innvandrere) i alderen 16-20 år som ikke har norsk grunnskole eller tilsvarende. Tilskudd gis fra 01.01.1998, jfr. budsjettvedtak i Stortinget 10.desember 1997.

I. Bakgrunn

En del innvandrere kommer til landet etter opplæringspliktig alder (16 år) med lite eller ingen skolegang fra hjemlandet. Denne gruppen har ikke rett til grunnskoleopplæring etter grunnskoleloven da de er over 16 år, og de fyller heller ikke vilkårene for inntak til videregående opplæring på grunn av manglende grunnskoleopplæring. Videre er det en del ungdom som har mangelfull gunnskoleopplæring fra hjemlandet, og som har kommet til landet så sent i opplæringspliktig alder, at de ikke kan sies å ha gjennomført grunnskolen.

For å bli tatt inn til videregående opplæring må søkerne normalt ha gjennomgått norsk grunnskole eller tilsvarende opplæring, jf lov om videregående opplæring § 7.

Ungdom som har gjennomgått norsk grunnskole eller tilsvarende, har rett til tre års heltids videregående opplæring, jf lov om videregående opplæring § 8 første ledd.

Etter lov om voksenopplæring § 5 har kommunene ansvar for å gi tilbud om grunnskoleopplæring (førstegangsutdanning) til personer over 16 år.

II. Tilskuddsordning

1. Målsetting med tilskuddet

Særtilskuddet er ment å dekke kommunenes kostnader til eksamensrettet grunnskoleopplæring for innvandrere i alderen 16 - 20 år som mangler norsk grunnskole eller tilsvarende. Tilskuddsordningen bidrar derved til at innvandrere i alderen 16-20 år som ikke har grunnskoleopplæring, kan få eksamen på grunnskolens nivå og dermed mulighet for å nytte retten til videregående opplæring, jf lov om videregående opplæring § 8.

2. Målgruppe

De som får tilbud om opplæring, skal ha gyldig oppholdstillatelse. Enslige mindreårige asylsøkere i alderen 16-18 år kan likevel få tilbud om opplæring mens de venter på avklaring av sin status. De vil imidlertid ikke ha krav på å få fullføre opplæringen/skoleåret dersom de får avslag på søknad om oppholdstillatelse. Tilskuddsordningen omfatter ikke de elever i aldersgruppen som er tatt inn i ordinær grunnskole.

Det gis kun øremerket tilskudd til grunnskoleopplæring for innvandrere i alderen 16-20 år, som ikke har gjennomført norsk grunnskole eller tilsvarende. Innvandrere med samisk, dansk eller svensk som morsmål omfattes ikke av ordningen. Tilskudd opphører etter endt vårsemester i det kalenderåret eleven har fylt/fyller 21 år. Dersom opplæringen har startet så sent at eleven ikke har rukket å gjennomføre grunnskoletilbudet innen de når aldersgrensen, bør kommunene likevel sørge for at disse elevene får fullført opplæringen.

Departementet vil presisere at eksamensrettet grunnskoleopplæring for innvandrere i alderen 16-20 år ikke kommer istedenfor innføringskurs. Innføringskurs forutsetter gjennomført norsk grunnskole eller tilsvarende. Tilskudd til ekstra språkopplæring for innvandrerelever/-lærlinger i videregående opplæring gis over statsbudsjettets

kap 0231 post 65. Nærmere regler for dette tilskuddet gis i årlige rundskriv fra departementet.

3. Kriterier for tildeling av tilskudd

Statens utdanningskontor forvalter tilskuddsordningen og fordeler midlene til kommuner som gir grunnskoleopplæring til målgruppen. Fordelingen skjer i to trinn:
  • utdanningskontoret godkjenner tilbud om opplæring på bakgrunn av antall grupper
  • deretter foretas elevtelling for de godkjente tilbudene og tilskuddet beregnes ut fra antall elever.

a) Organisering av tilbud

Eksamensrettet grunnskoleopplæring for 16-20-åringer skal organiseres i grupper/klasser som ivaretar pedagogiske, økonomiske og geografiske forhold. Det skal legges vekt på at undervisningen for målgruppen samordnes enten i egne grupper/klasser eller med den grunnskoleopplæringen kommunen gir for andre voksne.

Opplæringsarrangør kan være voksenopplæringssenter, grunnskole eller videregående skole. Siden denne elevgruppen ikke er stor, oppfordres det til samarbeid kommunene imellom og med videregående skoler om tilbud.

Da målet er at ungdommene i størst mulig grad skal få gjennomført grunnskolen slik at de kan nytte retten til videregående opplæring, kan det være hensiktsmessig å gi grunnskoleopplæringen i tilknytning til og/eller i samarbeid med en videregående skole. Dette vil også kunne gi elevene mulighet til å få opplæring i tilknytning til den opplæringen som gis andre i samme alder. På den måten vil det bl a være forholdsvis enkelt å samarbeide om opplegg som også vil ivareta hensynet til at ungdommene skal over i videregående opplæring. Det er imidlertid ikke noe i veien for at ungdommene i en del timer kan/bør delta i den opplæringen som gis i grunnskolen. Dette vil bl a kunne ivareta mulighetene for å praktisere norsk med norske elever som får opplæring på samme nivå.

b) Godkjenning av tilbud

Kommuner som gir grunnskoleopplæring for målgruppen, innhenter godkjenning av tilbudene fra Statens utdanningskontor. Godkjenningen tar hensyn til antatt antall elever, lengden på opplæringen (antall år), fordeling på grupper og undervisningssteder, ev. samarbeid med andre kommuner eller videregående skoler. Bare tilbud som har fått forhåndsgodkjennelse kan regne med å få tilskudd.

Utdanningskontoret fastsetter frister for søknad om godkjenning.
På bakgrunn av denne godkjenningen gir utdanningskontoret tilsagn på gruppetilskuddet.

Når elevtellingen er foretatt 1.april og 1.oktober beregnes elevtilskuddet for hhv vår- og høsthalvår.

Det er den kommunen der undervisningen blir gitt, som søker utdanningskontoret om godkjenning og sørger for nødvending avklaring med eventuelle andre kommuner hvor elever er hjemmehørende.

Også i de tilfelle der en videregående skole gir tilbud om grunnskoleopplæring for denne elevgruppen, skal søknaden sendes fra kommunen.

Der det er nødvendig på grunn av reisevei eller andre forhold, kan en kommune etter godkjenning fra utdanningskontoret gi opplæring på flere opplæringssteder.

c) Beregningsregler og utbetaling av midler

Tilskuddet fastsettes på grunnlag av et tilskudd pr gruppe i et skoleår (gruppetilskudd basert på undervisning 30 t/u i 38 uker) og et tilskudd pr elev pr skoleår (elevtilskudd).

Satsene er basert på at fulltidsopplæring over 2 år. Opplæringstilbud som avviker fra normalordningen skal ha særskilt godkjenning, og årssatsene (gruppe- og elevtilskuddet) må justeres i forhold til timetall og varighet.

Tilskuddssatsene er

Gruppetilskuddet kr 375 000 pr gruppe pr år
Elevtilskuddet kr 18 000 pr elev pr år

Antall elever i målgruppen i kommunen registreres og sendes Statens utdanningskontor. Telling av elever foretas pr 1.oktober for høsthalvåret og pr 1.april for vårhalvåret. Da elevtellingen er del av beregningsgrunnlaget, må denne være godkjent av revisor. Særattestasjon for elevtelling foretas på eget skjema.

Antall tilskuddsberettigede grupper fastsettes etter godkjenning av Statens utdanningskontor, og midlene utbetales til kommunen når beregningsgrunnlaget (gruppetilskudd og elevtilskudd) er godtatt. Midlene utbetales av utdanningskontoret etter en fordeling med 5/12 for høsten og 7/12 for våren.

Tilskuddet utbetales alltid til den kommunen som har ansvaret for å organisere undervisningen. Det innebærer at i de tilfeller kommunen lar en annen kursarrangør gjennomføre undervisningen, er det kommunen som skal betale kursarrangør i henhold til avtale mellom kursarrangør og kommune. (se også pkt 3.b)

Det gjøres oppmerksom på Bevilgningsreglementets § 17 som gir departementet og Riksrevisjonen rett til å kontrollere at midlene er brukt etter forutsetningene.

III. Andre aktuelle bestemmelser

Grunnskoleopplæring for voksne skal gi “[...] faglig kompetanse tilsvarende grunnskolenivå [...]” og skal “[...] stimulere elevene til å påvirke og forbedre den situasjon de er i og det samfunnet de er en del av.” (F-2960)

I forskrift for grunnskolen § 9-8 er det gitt regler for voksne som ønsker vitnemål fra grunnskolen. Dette regelverket gjelder også for denne gruppen (personer over 16 år).

Med hjemmel i dette regelverket kan voksne få vitnemål likeverdig med vitnemål fra grunnskolen, når de har karakterer i fem nærmere angitte fag. Det vises i denne sammenheng til rundskriv F-59-95 og rundskriv F-74-95.

Inntil skoleåret 1999/2000 skal F-2969 og F-2960 ligge til grunn for grunnskoleopplæring for voksne elever. Iverksetting av grunnskoleopplæring for voksne etter læreplanverkene for grunnskolen (L97og L97 Samisk) vil først skje skoleåret 1999/2000, dvs når læreplanverkene er innført for hele ungdomstrinnet i grunnskolen.

På grunnlag av L97 og L97 Samisk arbeider departementet nå med en tilpasning av grunnskoleopplæringen for voksne. Det vil bli utarbeidet en utvidet metodisk veiledning som er tilpasset det nye læreplanverket. Sammen med egne regler for bruk av L97 og L97 Samisk i grunnskoleopplæring for voksne, skal den metodiske veiledningen erstatte F-2969

Læreplan for grunnskoleopplæring av voksne og F-2960 Læreplan for grunnskoleopplæring av fremmedspråklige voksne.

De gjeldende læreplaner legger opp til at opplæringen normalt gjennomføres i løpet av 2 år. Undervisningen skal imidlertid legges opp slik at den tar utgangspunkt i den enkeltes opplæringsbehov. En del vil trenge forsterket norskopplæring i forhold til det som omfattes av læreplanen, og i noen tilfeller kan det være hensiktsmessig å organisere opplæringen med færre timer over lengre tid, f eks 3 år. Årssatsene må da justeres tilsvarende (jf pkt 3c).

I rundskriv F-1/97 er det presisert at for at elevene skal kunne få standpunkt-karakterer og følge den normale trekkordningen til avgangsprøven i grunnskolen, må tilbudet som hovedregel være tilrettelagt og drevet av kommunen. Grunnskoletilbud som drives av godkjente videregående skoler og/eller godkjente private grunnskoler i samarbeid med eller på oppdrag av kommunen, omfattes også av denne regelen.

Med hilsen

Petter Skarheim e.f.
ekspedisjonssjef
Torunn Westli
underdirektør

Kopi: Kommunerevisjoner

Fylkesrevisjoner

Lagt inn 19. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen