Historisk arkiv

Rundskriv F-051-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Presisering av rundskriv F-52-96 og korrigering av rundskriv F-28-98 (16.06.98)

Rundskriv F-051-98

Saksnr. 98/8189

16.06.98

Dette rundskriv er et tillegg til rundskriv F-52-96 og F-28/98

Stikkord: § 20 i lfa - dokumentasjon av praksis
-tidspunkt for når yrkesteorien skal være avlagt

Fylkeskommunene Statens utdanningskontorer Statens utdanningkontor i Oslo og Akershus, Eksamenssekretariatet Rådet for fagopplæring i arbeidslivet Opplæringsrådene Landsorganisasjonen i Norge Næringslivets Hovedorganisasjon Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Kommunenes Sentralforbund Lærerorganisasjonene Elevorganisasjonene Arbeidsdirektoratet Fylkesarbeidskontorene AMO-sentrene Voksenopplæringsforbundet Norsk Forbund for Fjernundervisning AOF-Arbeidernes Opplysningsforbund i Norge Senter for etterutdanning Mesterbrevnemnda Sekretariatet for små og verneverdige fag

Presisering av rundskriv F-52-96 og korrigering av rundskriv F-28-98

Departementet vil komme med en presisering til rundskriv F-52-96 – Overgangsbestemmelser for fagopplæringsdelen i Reform 94 og korrigering av rundskriv F-28-96 – Praksiskrav for oppmelding til teoretisk del av fag- eller svenneprøve – privatister (§20-kandidater).

Rundskriv F-52-96

I rundskrivets punkt 3, to siste avsnitt står det:

”Før førstegangsprøve må § 20-kandidaten dokumentere minst 25 % lengre, allsidig praksis i faget enn fastsatt læretid.”

”Fra 01.08.97 må praksistiden for samtlige § 20-kandidater vurderes og godkjennes i forhold til læreplaner etter Reform 94. Praksiskravet vil derfor fra det tidspunkt bli utvidet for de fleste lærefag.”

Kravet for å melde seg opp til fag-/svenneprøve er at kandidaten har allsidig praksis i faget. Praksisen skal vurderes opp mot læreplanen i det enkelte fag. Det har ikke vært departementets intensjon at dette skulle tolkes slik at alle mål og hovedmomenter i læreplanen skal være dekket før oppmeldingen blir godkjent. Departementet mener det må være rom for skjønn i vurderingsarbeidet. Dokumentasjon på allsidig praksis i faget skal legges ved oppmelding til fag-/ svenneprøve.

Rundskriv F-28-98

Rundskrivets siste avsnitt omhandler tidspunkt for når teorikravet må være dekket. Her er det feilaktig angitt at teorikravet skal være dekket før oppmelding til den praktiske prøven

I vurderingsforskriften § 5-4 femte ledd siste setning presiseres det at:

”Teoriprøven skal normalt være avlagt før den praktiske prøve påbegynnes”.

Med hilsen

Ole Briseid e.f.
ekspedisjonssjef
Tone Loge e.f.
underdirektør

Kopi:
Fylkeskommunen v/utdanningsetaten
Fylkeskommunen v/yrkesopplæringsnemnda

Lagt inn 13. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen