Historisk arkiv

Rundskriv F-073-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Om de videregående skolenes utskifting av lærebøker og elevenes merutgifter til bokinnkjøp. (04.09.98)

Rundskriv F-073-98

Saksnr. 98/11044

04.09.98

Fylkeskommunene Kommunenes Sentralforbund Alle videregående skoler

Om de videregående skolenes utskifting av lærebøker og elevenes merutgifter til bokinnkjøp

Vi viser til de siste dagers medieoppslag om videregående skole og elevenes merutgifter til lærebøker ved skolestart. Vi minner om rundskriv F-111/97 og vil herved presisere:

Etter lov om videregående opplæring § 38 skal staten bl a medvirke til å fremme rasjonell bruk av læremidler. Vi henvender oss med dette såvel til skoleeierne som til de videregående skolene for å markere at disse også har et ansvar for å holde elevenes utgifter til lærebøker så lave som mulig.

Lærebøkene godkjennes etter gjeldende læreplan og er godkjent så lenge læreplanen er gyldig. Godkjenningsopplysningene kan hentes fra bokas kolofonside.

Det vil f eks være feil og direkte misvisende å bruke bokas ISBN nr som eneste referanse ved bokinnkjøp. Det er godkjenningsdato og den læreplanen boka er godkjent etter, som avgjør om boka kan brukes i undervisningen eller ikke. Det er bare dersom læreboka har gjennomgått en omfattende revisjon at forlaget må sende boka inn til fornyet godkjenning. Slike revisjoner har til nå, og etter at Reform 94 ble innført, bare hatt et lite omfang.

Elevene har tradisjonelt klart å holde bokutgiftene noe nede ved kjøp og salg av brukte bøker. Det er viktig at skolene ikke reduserer mulighetene for denne bokomsetningen ved unødvendig utskifting og feilaktig utdatering av lærebøker som er godkjent. Skolenes boklister må derfor inneholde alle de alternativene (utgavene av en bok) som kan brukes. Bokhandlenes boklister er ikke nødvendigvis identiske med skolenes boklister til elevene. Det er derfor nødvendig at skolene har utarbeidet egne boklister til elevene. Vi vil oppfordre skolene til å utvikle prosedyrer som bidrar til å kvalitetssikre boklistene til beste for elevene.

Det er viktig at bruktbokmarkedet fungerer for å begrense elevenes utgifter. De videregående skolene må derfor ikke legge hindringer i veien for dette og ikke foreta utskifting av lærebøker med mindre dette vurderes som helt nødvendig ut fra erfaringer gjennom bruk over tid eller ved større endringer i læreplanen i faget.

Vi minner om at informasjon om nye og godkjente lærebøker finnes på Nasjonalt læremiddelsenters og Forlagsentralens lærebokdatabase på Internett adr.:

http://www.forlagsentralen.no/fs/vgs.html.

Med hilsen

Ole Briseid e.f.
ekspedisjonssjef
Tone Loge
underdirektør

Kopi:
Utdanningsetaten i fylkeskommunene
Elevorganisasjonene
Lærerorganisasjonene
Den norske Forleggerforening
Statens utdanningskontorer
Nasjonalt læremiddelsenter

Lagt inn 13. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen