Historisk arkiv

Rundskriv F-074-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Nettverk for miljølære - Et verktøy for å følge opp læreplanene - Invitasjon til konkurranse (07.09.98)

Rundskriv F-074-98

Saksnr. 98/11298

07.09.1998

Kommuner Fylkeskommuner Grunnskoler Videregående skoler Universitet og høyskoler Statens utdanningskontorer Opplæringsrådene Rådet for fagopplæring i arbeidslivet Lærerorganisasjonene Elevorganisasjonene

Nettverk for miljølære – Et verktøy for å følge opp læreplanene - Invitasjon til konkurranse

Det vises til rundskriv F-80-95 datert 08.08.1995 j.nr 94\9316, rundskriv F-70-96 j.nr 96/6270 datert 13.08.1996 og rundskriv F-102-97 j.nr 96/6270 datert 20.08.1997 der det er redegjort for globale og nasjonale miljøundervisnings- programmer som tilbys skoler som støtte for miljøopplæringen. Dette rundskrivet beskriver den nye organiseringen av programmene og status ved skolestart 1998.

1.Miljølære i læreplanene

Læreplanene for grunnskolen og videregående opplæring sier at miljølære skal være del av undervisningen. Både i den generelle læreplanen og i enkelte fagspesifikke læreplaner finner en mål for både kunnskaper, ferdigheter og holdninger knyttet til miljøet. Læreplanverkene legger vekt på temaorgansering av innhold og prosjektbasert læring. Mange av læreplanene for fag inneholder mål og emner som kan knyttes til miljølære. Arbeidsmåter som er anbefalt i det nye læreplanverket, er sentrale for miljøopplæringen. Det legges bl a vekt på å aktivisere elevene og bruke nærmiljøet som læringsarena.

Aldri tidligere har et emne, som henter kunnskaper fra flere fag og der målet med opplæringen er å utvikle både kunnskaper, ferdigheter og holdninger, hatt så sterke føringer i læreplaner. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartetmentet har derfor i samarbeid med flere andre departementer sørget for at det er utviklet materiell som skal gi skoler støtte for miljøundervisningen.

2.Nettverk for miljølære

Nettverk for miljølære skal gi støtte til miljøundervisningen både i grunnskolen, i videregående opplæring og i voksenopplæringen. Nettverk for miljølære er organisert i 3 program. Vannprogrammet er operativt ved skolestart høsten 1998. By- og

tettstedsprogrammet og Landprogrammet vil bli utviklet i løpet av skoleåret 1998/99. Materiellet er samlet i fire ringpermer, en perm for hvert program og en perm med fellesstoff. Alt materiellet er tilgjengelig på Internett. Programmet er bygget opp rundt fire innholdskomponenter: Mangfold i naturen, Kulturminner og kulturlandskap, Arealbruk og planlegging og Ressurser og forbruk.

Nettverk for miljølære inneholder et bredt spekter av oppgaver som skolene kan velge blant. Det gis konkret veiledning om hvordan ulike oppgaver kan gjennomføres. I tillegg finnes en rekke fagartikler skrevet av sentrale forvaltningsorganer. Disse artiklene gir innføring i aktuelle miljøtema. Forskningsmiljøer har deltatt i utviklingen av oppgavene og kvalitetssikret metoder som blir anbefalt. Ved å delta i nettverket får skolene kontakt med forskning og forvaltning. De får anledning til å stille spørsmål til fagfolk om ulike temaer både av faglig og metodisk karakter. Nettverk for miljølære er ikke et endelig produkt, men heller et verktøy og en idébank i kontinuerlig utvikling. Et eget program Miljø, energi og inneklima i skolen (MEIS), som inneholder en rekke forslag til undervisningsopplegg, er fortsatt tilgjengelig. Det vil på sikt bli integrert i Nettverk for miljølære.

Skoler som deltar i nettverket, skal ta utgangspunkt i nærmiljøet og lokale problemstillinger og velge seg et referanseområde som sitt «uteklasserom». Bruk av referanseområde i opplæringen er forutsatt i læreplanene for grunnskolen. I videregående opplæring settes det krav til gjennomføring av minst et tverrfaglig prosjekt. Nettverk for miljølære gir veiledning i valg av referanseområde i tillegg til faglig og metodisk støtte til tema- og prosjektarbeid. Oppgavene innen nettverket er ikke ekstraarbeid, men en måte å legge til rette for undervisning i tråd med læreplanene.

På den elektroniske møteplassen vil det finnes både relevant miljøinformasjon og data fra undersøkelser som skoler har hentet inn. Skolene har anledning til å presentere sine prosjekter på denne møteplassen. Det er etablert en diskusjonsgruppe, og skoler kan dele erfaringer og synspunkter ved hjelp av det elektroniske mediet. Det finnes dessuten oversikter over miljøinformasjonsmateriell og tilgang til relevante databaser hos forskningsinstitusjoner og offentlig forvaltning der lærere/elever selv kan søke etter informasjon. Nettverkets internettadresse er:

http://vann.zoo.uib.no/nml

3.Hvordan melde seg på Nettverk for miljølære?

Det skriftlige materiellet til Nettverk for miljølære fås kjøpt hos

Nasjonalt læremiddelsenter,
Postboks 8194, Dep., 0034 Oslo.
Fax:22476550
e-post: bestilling@nls.no
Internett: http://www.nls.no

Hver perm koster kr 250,00. Permene er beregnet for lærere og er en engangsutgift for skolen. Det elevene skal bruke, kan kopieres på skolen. Det er derfor nok for skolen å kjøpe et eksemplar av Fellespermen og Vannpermen. (I 1999 kommer By-tettstedspermen og Landpermen). Alt stoff kan hentes gratis fra Intternett adresse http://vann.zoo.uib.no/nml.

For å bli registrert i nettverket sendes skolens navn, adresse, navn på kontaktperson på skolen og eventuelt e-post adresse til Universitetet i Bergen. Disse opplysningen kan sendes over Internett til adressen angitt over, som e-post til adressen vann@zoo.uib.no eller som vanlig post til

Universitetet i Bergen,
Vannprogrammet, Zoologisk institutt,
Allégaten 41, 5007 Bergen.
Telefon: 55582227, faks: 55589673

For å være aktiv deltaker i nettverket må skoler sende inn resultater av de undersøkelsene som er gjennomført. Dette kan skje elektronisk ved å bruke innlesingsprogrammene som ligger på den elektroniske møteplassen, eller ved å sende utfylte skjemaer som vanlig post til Universitetet i Bergen.

4.Skolen som ressurs i miljøarbeidet – Lokal Agenda 21

Ved at det er beskrevet klare metoder for datainnhenting, vil elevene kunne være aktive deltakere i arbeidet med å framskaffe miljøinformasjon. Det er videre gitt anvisninger om hvordan skolen kan drive skjøtsel i nærmiljøet ved å adoptere spesielle områder som miljøforvaltningen og andre forvaltningsorganer ser det er viktig å ta vare på. Gjennom at skolen beskriver områdets tilstand og registrer endringer, kan ansvarlige myndigheter få oversikt over hva som skjer med området, og vite når det bør iverksettes tiltak. Elever som deltar i slikt skjøtsels- og registreringsarbeid, får økt faglig innsikt og kompetanse til å tolke de endringene som skjer over tid.

Deltakelse og medvirkning er nøkkelord også i det kommunale miljøvernarbeidet, ikke minst i arbeidet med Lokal Agenda 21. Kommunale myndigheter oppfordres til å legge til rette for samarbeid med skolene både når det gjelder handlingsplaner for lokalt miljøvern, planer for miljørettet helsevern og medvirkning i plansaker.

5.Konkurranse

Alle skoler inviteres til å delta i en konkurranse om landets beste miljøundervisningsprosjekt knyttet til tema vann.

Konkurranseregler

  • - skolen må være registrert som deltaker i Nettverk for miljølære
  • - prosjektet skal vise god sammenheng med tema i læreplanen(e)
  • -gjennom prosjektet skal eleven ha deltatt i planlegging og gjennomføring av miljøtiltak i nærmiljøet f.eks. ha undersøkt vannkvaliteten, kartlagt plante- og dyreliv eller registrert kulturminner langs vann og vassdrag, foreslått tiltak for bruk og bevaring av vannforekomst, gitt innspill til kystsoneplan m.m. (Flere aktivitetsforslag finnes i Vannpermen i Nettverk for miljølære).
  • -det skal kunne dokumenteres at elevene har deltatt i prosjektplanleggingen, vært aktive i gjennomføringen og i presentasjon av prosjektet lokalt.
  • -prosjektet skal presenteres for andre utenom skolen ved f.eks. en utstilling, elevkveld, Internettsider, avisinnlegg, natur- og kulturvandring m.m.

Prosjektrapport:

Det skal utarbeides en kort prosjektrapport (maks.10 sider) med beskrivelse av hvordan prosjektet er planlagt og gjennomført, og en refleksjon fra lærer og elever om hva de har lært og en vurdering fra miljøvernleder (eller annen ekstern person) av hva prosjektet har betydd for nærmiljøet.

Innleveringsfrist er satt til 15. mai 99.

Premier

Det deles ut to premier, en for beste prosjektet i videregående opplæring og en for beste prosjekt i grunnskolen. Premiene er IT- utstyr til skolen til en verdi av

kr 30 000. Det kan være en PC med CD-rom og muligheter for Internett-tilknytning, videokanon, Cd-brenner, skanner og lignende. Det er skolens elevråd som skal kunne disponere IT utstyret. I tillegg til de to vinnerne vil ett prosjekt i hvert fylke bli tatt ut til å bli presentert på Nettverkets internettsider.

Mer informasjon om konkurransen og Nettverk for miljølære fås hos

Nasjonalt læremiddelsenter, Postboks 8194, dep, 0034 Oslo, tlf.22476500.

Ole Briseid
ekspedisjonssjef
Hanna Marit Jahr
ekspedisjonssjef

vedlegg: 3 eks av brosjyren ”Nettverk for miljølære”

Lagt inn 13. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen