Historisk arkiv

Rundskriv F-076-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Tilskudd til ekstra språkopplæring 1998 Kap 0231 post 65 (11.09.98)

Rundskriv F-076-98

Saksnr. 98/3086

11.09.1998

Fylkeskommunene Private videregående skoler Statens ressurs- og voksenopplæringssenter Statens utdanningskontorer

Tilskudd til ekstra språkopplæring 1998 Kap 0231 post 65

Dette rundskrivet erstatter rundskriv F-35-98. Vi ber fylkeskommunene spesielt legge merke til avsnittet om Vilkår for tildeling av tilskudd.

Stortinget har for 1998 bevilget midler til tilskudd til ekstra språkopplæring av fremmedspråklige og samiske elever/lærlinger i videregående opplæring. Hensikten med tilskuddsordningen er at fremmedspråklige som har liten eller ingen opplæring i norsk grunnskole, skal få ekstra språkopplæring slik at de kan få bedre mulighet til å gjennomføre videregående opplæring. Med fremmedspråklige menes elever/lærlinger som har et annet morsmål enn norsk, samisk, svensk eller dansk.

Tilskuddet kan brukes til støtteundervisning:

  • i norsk, i morsmål og/eller i engelsk
  • på norsk og/eller på morsmål.

Undervisningen kan gjennomføres som tolærersystem, egne grupper eller klasser, eller egne innføringskurs i fylkeskommunale, private og statlige skoler.

Kriterier for tildeling av tilskudd for fremmedspråklige

Ordningen gjelder fremmedspråklige elever/lærlinger som har permanent eller midlertidig oppholdstillatelse i Norge.

Elever/lærlinger som ikke omfattes av tilskuddsordningen er:

  • Elever/lærlinger som har hatt ekstra språkopplæring i grunnskolen i 3 år eller mer. Med ekstra språkopplæring menes opplæring i norsk som andrespråk, morsmål og tospråklig fagundervisning.
  • Elever/lærlinger som er født i Norge
  • Elever/lærlinger som har oppholdt seg i landet i 10 år eller mer etter fylte 16 år
  • Elever/lærlinger som har sitt opphold begrenset til videregående opplæring i Norge før de vender tilbake til hjemlandet.

Beregning av tilskudd

Satsen for tilskudd til ekstra språkopplæring for 1998 er fastsatt til kr 285 pr. time. Det gis tilskudd til 67 timer pr. årselev for de første 20 elevene. For elevtall over 20 gis det tilskudd til 33 timer pr årselev.

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet tar sikte på å utbetale statstilskudd for høsthalvåret innen utgangen av 2. halvår 1998. Tilskuddet utbetales med 5/12 for høsthalvåret.

Vilkår for tildeling av tilskudd

Skoleeier skal gi opplysninger om hver enkelt elev/lærling. Vedlagte skjema benyttes for opplysninger om navn, fødselsdato, fødested/ev. tidspunkt for ankomst til landet, og hvor mange år ekstra språkopplæring i grunnskolen eleven har hatt. Videre må det gis en beskrivelse av hva slags tilbud eleven/lærlingen får. Departementet ber om at dette presiseres i kolonnen ”Spesifiser hva slags tilbud eleven/lærlingen får” ved hjelp av følgende forkortelser:

· su no – støtteundervisning i og/eller på norsk · su mors – støtteundervisning i og/eller på morsmål · su eng – støtteundervisning i engelsk · tolærer – tolærersystem · egne gr/kl – egne grupper eller klasser · egne innfk – egne innføringskurs

Departementet vil ikke innfri søknad om tilskudd dersom disse opplysningene mangler i skjemaet.

Frist for innsending av søknader om tilskudd for høsten 1998 fra fylkeskommunen til Statens utdanningskontor er 15. oktober 1998. Etter gjennomgang og kontroll av elevlister og krav har utdanningskontorene frist til 2. november 1998 for innsending til departementet. For sent innsendte krav gir ikke grunnlag for utbetaling.

Private skoler sender refusjonskrav på samme måte som de fylkeskommunale skolene til Statens utdanningskontor innen de samme frister.

Opplæring i samisk

Det gis tilskudd til opplæring i samisk etter samme satser som for fremmedspråklige elever/lærlinger. Tilskudd til opplæring i samisk gis til alle elever som tar samisk, uansett nivå. Elevlister over samiske elever følger samme skjema som fremmedspråklige elever. I kolonnen ”Spesifiser hva slags tilbud eleven/lærlingen får”, spesifiseres på hvilket nivå opplæring gis:

· sam 1. spr - samisk som førstespråk · sam 2. spr - samisk som andrespråk · sam B.spr - samisk som B-språk · sam C. spr - samisk som C-språk

Kontroll

Statens utdanningskontor skal ved gjennomgangen av søknadene for høsten 1998 foreta stikkprøvekontroll på om opplysningene som framgår av skjemaet er korrekte for den enkelte skole. Departementet vil i eget brev til Statens utdanningskontorer, gi en nærmere beskrivelse av hvordan en slik kontroll skal utføres. En oppsummering av SU-kontorenes kontrollarbeid skal vedlegges fylkeskommunenes søknader om tilskudd til departementet.

Dersom det avdekkes uregelmessigheter i de vilkår som stilles for å få tilskudd, kan departementet holde tilbake tilskudd. Ved feil i utbetalingene kan det gjøres avregning i påfølgende periode.

Departementet og Riksrevisjonen kan kontrollere om fylkeskommunene/skolene har oppgitt korrekt grunnlag for beregning av tilskudd og at tilskuddet blir brukt etter forutsetningene, jf bevilgningsreglementets § 17.

Vedlegg

Med hilsen

Jan Ellertsen e.f.
avdelingsdirektør
Ann Helen Elgsæther
byråsjef

Vedlegg: Skjema for opplysninger om fremmedspråklige elever/lærlinger

Kopi: Riksrevisjonen, Postboks 8130 Dep, 0032 Oslo

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen