Historisk arkiv

Rundskriv F-087-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Postdoktorstillinger retningslinjer for tilsetting (06.11.98)

Rundskriv F-087-98

Saksnr. 98/12893

06.11.1998

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet Universitetet i Bergen Universitetet i Oslo Universitetet i Tromsø Arkitekthøgskolen i Oslo Norges handelshøgskole Norges idrettshøgskole Norges landbrukshøgskole Norges veterinærhøgskole

Postdoktorstillinger retningslinjer for tilsetting

Ved kgl. res. av 17. juli 1998 er forskriftene til tjenestemannsloven endret. Det er bl.a. i § 3 nr. 3 i forskriftene tatt inn en ny bokstav F som åpner adgang til å tilsette på åremål i postdoktorstillinger. Arbeids- og administrasjonsdepartementet har i denne forbindelse forutsatt at Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i kraft av sin styringsrett som overordnet myndighet på sitt fagområde gir nærmere retningslinjer om vilkårene for tilsetting i postdoktorstillinger.

Postdoktorstillingen er opprettet for å bedre rekrutteringen til faglige toppstillinger. Det er opp til institusjonene selv å fastsette fagområde, men institusjonene må påse at også mindre fag/fagområder med dårlig rekruttering til faglige toppstillinger tilgodeses ved fordeling av postdoktorstillinger. Det skal også tas hensyn til fag/fagområder der kvinner er klart underrepresentert.

Ettersom postdoktorstillingen skal være en rekrutteringsstilling, mener departementet at institusjonene bør være tilbakeholdne med å gi fast tilsatte i undervisnings- og forskerstilling permisjon for å gå inn i postdoktorstilling.

Institusjoner som har rett til å tildele doktorgrad, kan på disse fagområder få opprettet postdoktorstillinger.

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har fastsatt følgende retningslinjer for tilsetting i postdoktorstillinger:

1. Tilsetting i postdoktorstilling

Tilsetting i postdoktorstilling ved universiteter og høgskoler har som hovedmål å kvalifisere for arbeid i faglige toppstillinger. Det kreves oppnådd doktorgrad for tilsetting.

Ved søknad om tilsetting i postdoktorstilling skal søkeren legge fram forslag til prosjekt for kvalifiseringsarbeidet. Forslaget skal også inneholde framdriftsplan. Det forutsettes at søkeren vil kunne gjennomføre prosjektet i løpet av tilsettingsperioden.

Postdoktorstillingen er en åremålsstilling. Åremålsperioden skal være fra to til fire år. Ved tilsetting i mer enn tre år forutsettes det at tida utover tre årsverk skal nyttes til pliktarbeid i form av undervisningsarbeid og lignende. Ingen kan tilsettes i mer enn en åremålsperiode ved samme institusjon. I åremålskontrakten kan det ikke tas inn bestemmelser om ventelønn.

2. Plan for gjennomføring av prosjektet

Det skal utarbeides plan for gjennomføring av det prosjektet som ligger til grunn for tilsetting i postdoktorstilling. Planen skal inngå som del av (vedlegg til) arbeidskontrakt for åremålstilsettingen og skal omfatte prosjektbeskrivelse og framdriftsplan.

Omfanget av eventuelt pliktarbeid må fastsettes i planen.

Planen må inneholde opplysning om hvem som skal ha plikt til å følge opp den tilsatte med faglig rådgivning. Både den som har ansvar for faglig rådgivning, og den tilsatte har plikt til å melde fra til tilsettingsmyndigheten om manglende gjennomføring av planen.

Manglende oppfølging av plikten til å gjennomføre prosjektet og eventuell arbeidsplikt kan etter omstendighetene gi grunnlag for oppsigelse eller avskjed i henhold til tjenestemannsloven.

3. Permisjoner

Tilsettingsperioden i postdoktorstilling kan som hovedregel ikke avbrytes. Unntatt er permisjoner med hjemmel i lov, eller hovedtariffavtalen og hovedavtalen i staten. Dette gjelder for eksempel syke-, fødsels-, omsorgs- og velferdspermisjon, permisjon ved avtjening av verneplikt og permisjon ved organisasjonsmessige oppdrag. Tilsettingen kan i slike tilfeller i den utstrekning det er nødvendig for å fullføre prosjektet, forlenges eller eventuelt gjenopptas dersom åremålsperioden har utløpt. Sykepermisjoner eller andre permisjoner av kortere varighet enn to uker gir ikke grunnlag for utvidet tilsettingsperiode.

Det kan også gis permisjon for å gå inn i kortvarig vikariat i vitenskapelig stilling, utenlandsstipend og lignende når dette kan skje uten å redusere framdriften av prosjektet med mer enn et halvt år. I slike tilfeller kan tilsettingsperioden justeres tilsvarende.

4. Utfyllende bestemmelser

Den enkelte institusjon kan gi utfyllende bestemmelser til disse retningslinjene.

Universiteter og vitenskapelige høgskoler som er tildelt postdoktorstillinger, kan nå foreta tilsetting i stillingene i samsvar med ovenstående retningslinjer. For øvrig gjelder § 30 i lov om universiteter og høgskoler ved tilsetting i postdoktorstillinger.

Jan S. Levy e.f.
ekspedisjonssjef
Anders Trodal
byråsjef

Kopi:

Norges musikkhøgskole Kunsthøgskoler Statlige høgskoler Riksbibliotektjenesten Riksrevisjonen Tjenestemannsorganisasjoner Lagt inn 12. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen