Historisk arkiv

Rundskriv F-038-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Vigsel av utenlandsk statsborger (16.04.98)

Rundskriv F-038-98

Saksnr. 98/1076 KiA

16.04.1998

Presteskapet

Vigsel av utenlandsk statsborger

Departementet er blitt gjort oppmerksom på at det har forekommet at en utenlandsk statsborger har inngått ekteskap i Norge til tross for at vedkommende ikke hadde lovlig opphold her. Vi vil på denne bakgrunn gjøre oppmerksom på følgende:

Ekteskapsloven av 4. juli 1991 nr. 47 fikk i 1994 en ny § 5a med overskriften «Lovlig opphold». Bestemmelsen lyder:

For å inngå ekteskap i Norge må en utenlandsk statsborger ha lovlig opphold i riket.

Departementet vil understreke at i tilfelle hvor den ene eller begge brudefolkene er utenlandske statsborgere skal vigsleren (presten) ved prøving av ekteskapsvilkårene se til at det blir lagt fram dokumentasjon på at vedkommede har lovlig opphold, jf. ekteskapsloven § 7 k.

Når det gjelder hva som nærmere ligger i kravet til lovlig opphold og på hvilken måte dette kan dokumenteres, viser vi til Barne- og familiedepartementets rundskriv Q-9/94 av 2. desember 1994, som tidligere bl.a. er sendt ut til kirkelige vigslere. Etter at dette rundskrivet ble sendt ut, har det skjedd den endring at borgere fra land innenfor EØS-området og som søker arbeidstillatelse, har lovlig opphold i seks måneder.

Vi vil dessuten framholde at rette vedkommende for spørsmål i tilknytning til forståelsen av ekteskapsloven normalt vil være Barne- og familiedepartementet, familie- og barnehageavdelingen på tlf. 22 24 25 19.

Rundskrivet sendes til sokneprestene i så mange eksemplarer at hver av prestene i prestegjeldet kan få ett eksemplar hver.

Med hilsen

Ole H Fisknes e.f.
ekspedisjonssjef
Thom M. Rafoss
avdelingsdirektør
Lagt inn 19. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen